Меню Затваряне

Заявките на МВР за достъп до Facebook профили продължават да растат

Обновена на 26.05.2023 от Questo

И през второто полугодие на 2022 г. МВР е продължило да подава все повече заявки за достъп до Facebook профили. В рамките на полугодието са подадени 75 заявки. Това е повече спрямо предходното шестмесечие, когато са били подадени 69 заявки.

За сметка на това намалява броят на профилите, които са засегнати от тези искания. Тези 75 заявки засягат общо 103 Facebook профила. През предходното шестмесечие заяките засягат 141 профила.

Разследващите органи правят искания за данни за Facebook потребители като част от официални разследвания. От Facebook посочват, че „по-голямата част от тези искания са свързани с наказателни дела като грабежи или отвличания. В много от тези случаи тези искания търсят основна информация за абоната като име, дата на регистрация и колко дълго ползват платформата. Други заявки са за IP адреси, от които е влизано в профила, или съдържание на акаунта.“

Заявките растат в световен мащаб

Полицейските заявки за достъп до Facebook данни растат и на глобално ниво. За второто тримесечие на 2022 г. са подадени над 239 хил. заявки за достъп до над 415 хил. Facebook профила.

В голяма част от случаите – почти 77% – тези заявки са удовлетворени. Иначе казано, Facebook предоставя исканата информация. За България делът на удволетворените заявки за шестмесечието е 78.7%.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *