Меню Затваряне

Хакери изнудват турския клуб „Трабзонспор“ за 1 млн. долара

Обновена на 25.05.2023 от Questo

Оператори на криптовируса Medusa твърдят, че са криптирали и източили чувствителни данни на турския футболен клуб „Трабзонспор“. Хакерите заплашват, че ще публикуват данните в интернет, освен ако клубът не плати 1 млн. долара.

Като доказателство за извършения пробив хакерите са публикували на сайта си скрийншотове с част от данните. Сред тях се виждат договори със спонсори, скриншотове на документи за самоличност и други. В някои от документите се виждат сумите, които клубът ще получи при постигнати резултати: например класиране за европейски турнири.

Хакерите използват интересна техника за изнудване. Освен че предлагат да изтрият данните на клуба, те са готови да ги предоставят на всеки, който е готов да си плати 1 млн. долара.

Така те си отварят вратичка за нов източник на приходи: например конкурентни клубове, които искат да научат тайните на „Трабзонспор“ и могат да платят.

„Трабзонспор“ има срок до 1 юни 2023 г., за да реши какво да прави. Ако клубът не плати и хакерите действително са източили данните, както твърдят, те ще бъдат публикувани на сайта на Medusa за сводобно сваляне.

Наскоро северномакедонския телеком регулатор AEK потвърди, че е станал жертва на кибератака. Буквално дни по-рано АЕК беше посочена като жертва на криптовируса LockBit 3.0.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *