Меню Затваряне

Tелеком регулаторът на Северна Македония е жертва на криптовирус

Обновена на 18.04.2023 от Questo

Хакерите зад криптовируса LockBit 3.0 са премахнали от сайта си предупреждението, че ще публикуват чувствителни данни, източени от сървърите на Агенцията за електронни комуникации (АЕК) на Северна Македония.

Това съобщение се появи в началото на април 2023 г. То призоваваше северномакедонския регулатор да плати откуп, ако иска да предотврати публикуването на данните. На АЕК беше даден срок до 17 април да плати откупа.

В коментар за новинарската агенция Meta.MK местното вътрешно министерство е потвърдило, че АЕК е под кибератака.

Към 18 април 2023 г. от сайта на LockBit 3.0 е свалено съобщението към AEK. Това вероятно означава, че АЕК е платила откупа или е успяла по друг начин да убеди операторите на криптовируса да не публукуват данните.

В дните след публикуването на съобщението за откуп сайтът на АЕК не се отваряше от България. За подобен проблем съобщава и Meta.MK. Към днешна дата сайтът на институцията работи нормално.

Като доказателство за атаката бяха публикувани скрийншотове, показващи част от  откраднатите данни. Те включват служебни документи, сканирани копия на лични документи и банкови карти.

Основната дейност на АЕК е да регулира пазара на електронни съобщения в Северна Македония. Агенцията има ключва роля при издаването на лицензи на телекомуникационни оператори.

LockBit 3.0 продължава да е един от най-популярните криптовируси в света. Операторите му действат като мулти-левъл маркетинг компания: на върха са организаторите, които осигуряват кода и необходимата информационна инфраструктура за управление на вируса.

Агентите се занимават с инжектирането на вируса в информационните системи на организациите-жертви и получаването на откупа. Организаторите на върха получават процент от печалбата.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *