Меню Затваряне

Нов форум за крадени данни набира скорост в интернет

Нов интернет форум, наречен Leakbase, предоставя достъп до източени бази данни и търговия с чувствителна информация.

Форумът може да бъде посетен с обикновен браузър и изисква регистрация, която може да се направи и с временен имейл адрес. Това го прави много достъпен, каквато вероятно е и целта: за да привлече по-голяма потребителска база.

Домейнът на Leakbase е регистриран в края на януари 2023 г., но популярността му се увличи след публикуването на доклад от Cyfirma, който анализира дейността на ARES. Става дума за група злонамерени лица, които продават корпоративни и правителствени бази данни.

Форумът е част от информационната инфраструктура, която използват, за да популизират дейността си. Друг основен метод за комуникация са канали в Telegram.

В сравнение с други подобни форуми, Leakbase съдържа сравнително малко информация. Това вероятно ще се промени с растящата популярност на форума.

Публикувани са теми за продажбата на бази данни на правителствени агенции и частни компании. Прави впечатление, че се предлага достъп до данни на доста руски и украински държавни учреждения и сайтове.

Публикувани са и предполагаеми лийкове на популярни онлайн магазини като Shein.

Една от публикациите е за Robinhood – американска платформа за търговия с финансови инструменти, създадена от родения в България Влад Тенев. Съобщението съдържа линк към файл, за който се твърди, че е база данни с информация за 7.7 млн. членове на платформата.

Robinhood потвърди изтичането на тези данни още в края на 2021 г. Източените данни съдържат основно имейли и имена на потребителите на платформата, се казва в официалното изявление.

Освен бази данни, предприемчивите потребители на форума твърдят, че продават и друга ценна информация като например данни за софтуера, който военните единици на НАТО използват, за да общуват помежду си.

Както при всеки форум, който се занимава с незаконна търговия с информация, и за този не е сигурно каква част от обявите са истински.

Купувнето и злоупотребата с данни е престъпление, поради което подобни форуми не оцеляват дълго време онлайн. След свалянето им обаче възникналият вакуум бързо се запълва от нови играчи.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *