Меню Затваряне

Заявките на МВР за достъп до Facebook профили стигнаха нов рекорд

Обновена на 18.01.2023 от Questo

През първото полугодие на 2022 г. българските власти са поискали информация за 141 Facebook профили: повече от всяко друго полугодие, откакто се води статистика. За този период са подадани общо 69 заявки за достъп до профили, което също е рекорд.

Запазва се тенденцията с всяко полугодие да се увеличават както броят на заявките(оранжевите стълбове) от българската полиция, така и броят на профилите, за които се иска информация.

От графиката се вижда, че се увеличава и делът на заявките на МВР, които Facebook удовлетворява, предоставяйки данни(синята крива). За първото полугодие на 2022 г. той е бил 84% и това е най-високото му равнище от 2015 г. насам. С тази разлика, че ако през 2022 г. заявките са 69, през 2015 г. са били само две.

Защо тази информация е важна

Полицията иска достъп до Facebook профили, когато разследва престъпления. Например властите може да поискат информация за Facebook профил, от който е публикувана клевета или заплаха.

Полицията се намесва и когато Facebook се използва като комуникационна платформа за извършване на незаконни дейности: например финансови измами или разпространение на порнография.

Работата на полицията е да разследва и разкрива престъпления. Проблемът идва, когато местните закони позволяват да се следят неудобните граждани под предлог, че са заплаха за националната сигурност или нещо подобно. Това е видимо в авторитарни режими, където правителството може да  поиска от Facebook  информация за политически опоненти или разследващи журналисти.

Не казвам, че България е авторитарна държава. Казвам, че за гражданите на България е важно да знаят в каква степен полицията използва социалните медии като информационен ресурс.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *