Меню Затваряне

В България има над 1000 зомбирани устройства от ботнет мрежата Mirai

В България са засечени над 1000 IP адреса, за които има признаци, че са част от ботнет мрежата Mirai. Това показват данните на GreyNoise, която сканира интернет за съмнителен интернет трафик.

На територията на България са засечени около 1149 свързани към интернет устройства, които дават признаци, че са част от Mirai ботнет мрежата. Няма информация какви са устройствата, но традиционно Mirai се разпространява по камери, рутери, DVR видеорекоредери и т.н.

Зловреденият код се възползва от факта, че много свързани към интернет устройства са заключени с лесни за отгатване пароли. София например е в топ 30 на градовете по света с най-много уязвими камери.

Mirai открива уязвимите устройства и се настанява в тях, създавайки мрежа от стотици хиляди заразени или „зомбирани“ уреди. Тази мрежа се използва основно за DDOS атаки, при които набелязана цел се бомбандира с голямо количество трафик и така я изкарва от строя.

Mirai все още една от най-популярните ботмрежи в света. Изходният код на малуера беше публикуван за свободно сваляне. Според GreyNoise в момента Mirai е свързан с около 807 хил. IP адреса, което предполага, че сходен е и броят на устройствата, които е заразил.

Най-много IP адреси са засечени в Китай (231 хил.), Индия (150 хил.), Бразилия (57 хил.), Тайван (37 хил.) и Венецуела (29 хил.)

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *