Меню Затваряне

София е сред градовете с най-много уязвими камери в света

Обновена на 20.06.2023 от Questo

Във френския филм Aux yeux de tous главният герой хаква камерите за видеонаблюдение в Париж. Това му позволява да следи всичко, което се случва в града: включително да открие организаторите на бомбен атентат.

Подобен сюжет трудно може да се случи в действителност, но Париж наистина попада сред градовете с най-много уязвими камери.

В същата класация е и София.

Българската столица попада на 25-о място в глобалната класация на градовете с най-много уязвими камери според данните на Insecam: уебсайт, който излъчва наживо картината от камери за наблюдение от цял свят.

Някой винаги те гледа

Повечето от тях са били оставени без парола, което позволява на създателя на сайта да ги достъпи и да излъчва картина от тях в интернет.

По времето на публикуване на статията в сайта могат да се открият 65 камери от България. Създателят твърди, че камерите на сайта постоянно се обновяват.

Insecam е забавен и едновременно с това стряскащ пример за това как хората неглижират собствената си поверителност. Ако разгледате сайта, ще откриете камери от жилищни кооперации, офиси, складове, магазини.

Ето няколко примера за камери, които излъчват картина от България:

Интересно е дали собствениците на тези камери са ги оставили отключени нарочно или просто не са ги настроили правилно. Защото сега целият свят може да види какво се случва в търговските им площи.

Къде има най-много отключени камери

На глобално ниво най-много уязвими камери са открити в Тайпе, столицата на Тайван (общо 381). Следват го Сеул,  Токио, Хюстън и Милано. София е на 25-о място с 22 регистрирани камери. Това е слабо подобрение в сравнвние с края на 2022 г., когато тази статия беше публикувана за пръв път. Тогава в българската столица фигурираше в класацията с 29 камери.

Трябва да се има предвид, че броят на уязвимите камери в София вероятно е много по-голям.

Някои камери са заключени с фабрично зададена парола, която е лесна за откриване. Трябва само да знаете какъв модел е камерата и да се провери в интернет каква е паролата, която е настроена по подразбиране за този модел.

No. Град Уязвими камери
1 Тайпе 381
2 Сеул 353
3 Токио 282
4 Хюстън 181
5 Милано 69
6 Белвю 61
7 Москва 59
8 Ню Йорк Сити 57
9 Париж 56
10 Виена 55
11 Дойлстаун 39
12 Осака 36
13 Цюрих 35
14 Тайчунг 31
15 Прага 28
16 Хибинг 26
17 Техеран 26
18 Нюрнберг 25
19 Стокхолм 25
20 Торънс 25
21 Ханой 24
22 Маунт Лорел 24
23 Букурещ 23
24 Нагано 22
25 София 22
26 Мадрид 21
27 Сапоро 21
28 Бон 20
29 Окаяма 20
30 Лос Анджелис 19
Източник:Insecam

Как се откриват уязвими камери

Звучи невероятно, но старият трик да откриваш уязвими камери през Google още работи. Достатъчно е да се потърси с параметъра „inurl: viewer/live/index.html“ (без кавичките) и търсачката показва линкове към незащитени камери с уеб базиран интерфейс.

Камери могат да се открият чрез софтуер за сканиране като nmap или Masscan. Тези програми откриват свързани към интернет устройства, включително и камери.

Може да се използва и платформа като Shodan, която е известна като Google за хакери. С нея лесно могат да се намерят незащитени камери, намиращи се в определена държава/град.

Като например тази камера в кабинката на охраната на един от големите хотели в София.

Горната снимка е от Shodan. Авторът на тази статия не е достъпвал охранителната камера. Но ако не искате да попадате в подобна ситуация, ето няколко лесни начина да обезопасите камерата си.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *