Меню Затваряне

4 джаджи, за които никога не бихте предположили, че могат да ви шпионират

Обновена на 06.04.2020 от Questo

Видеонаблюдението се превръща в масова практика в цял свят. Модерните камери са малки, незабележими и могат да се свързват към интернет. Това означава, че някой може да ви шпионира от другия край на света, докато камерата излъчва картина директно на дисплея на смартфона му.

В тази статия ще разгледаме няколко примера за предмети от ежедневието, които не са това, което изглеждат. В тях са скрити „умни камери“, които следят и записват активността в помещението, в което се намират.

Ако се сблъскате с такъв предмет, едва ли ще предположите, че в него има скрита камера. Това обаче е факт, а всички изброени по-долу предмети могат да се намерят в български онлайн магазини срещу скромен бюджет от между 100 и 200 лв.

Химикалка

Химикалките са навсякъде около нас – в офиса, вкъщи, в магазини, банки; на практика на всяко гише. Колко от вас ще се усъмнят дали в химикал, подхвърлен на масата до вас, се крие камера?

Такъв продукт има. Говорим за най-обникновена на пръв поглед химикалка: можете да я вземете и да пишете с нея. В клипса й обаче е скрита WiFi камера, която може да излъчва наживо картина и звук. Можете да я оставите на бюро (или да я закачите на джоба на сакото си), да я свържете към близката безжична мрежа и сте готови.

Зарядно за телефон

Колко често ви се случва да видите зарядно за телефон, забравено в контакта? Считайте се за предупредени: възможно е в зарядното да има скрита безжична камера.

Това е сравнително популярен продукт за видеонаблюдение, тъй като не буди подозрение: все пак зарядните са навсякъде около нас. Корпусът на зарядното е достатъчно голям, за да побере SD карта, така че камерата може да записва заснетия материал. Така дори и да няма WiFi режа, към която да я свържете, след това можете да си изгледате заснетия материал.

През 2018 г. американец беше задържан по подозрение, че е поставил камера, скрита в зарядно, в соларно студио.

LED крушка

В ерата на интернет на нещата (Internet of Things) всичко е свързано към интернет; дори електрическите крушки. Някои от тях обаче крият изненада, тъй като реално са подслушвателни устройства.

Крушката може да се връзва към интернет, а можете да се свържете с нея и директно, тъй като има собствена WiFi мрежа, която е уловима от близко разстояние (10-20 метра). Има си слот за SD карта и може да записва заснетото.

Единственото, което не мога да кажа, е дали камерата работи, когато крушката е включена; и ако да – какво е качеството на картината.

Часовник

Камерата, скрита в часовник, е стар трик, който повечето от нас са гледали в безброй филми. Настолният часовник е удобен за поставяне на скрита камера в него, защото е достатъчно голям, освен това е електронно устройство и не буди подозрение.

Той има всички функционалности на гореизброените устройства с камери, така че няма да му отделяме специално внимание. Просто да си знаете, че от часовника на рафта може да ви гледа не само дисплея, показващ времето.

 

Подобни статии

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *