Меню Затваряне

4 джаджи, за които никога не бихте предположили, че могат да ви шпионират

Обновена на 06.04.2020 от Questo

Видеонаблюдението се превръща в масова практика в цял свят. Модерните камери са малки, незабележими и могат да се свързват към интернет. Това означава, че някой може да ви шпионира от другия край на света, докато камерата излъчва картина директно на дисплея на смартфона му.

В тази статия ще разгледаме няколко примера за предмети от ежедневието, които не са това, което изглеждат. В тях са скрити „умни камери“, които следят и записват активността в помещението, в което се намират.

Ако се сблъскате с такъв предмет, едва ли ще предположите, че в него има скрита камера. Това обаче е факт, а всички изброени по-долу предмети могат да се намерят в български онлайн магазини срещу скромен бюджет от между 100 и 200 лв.

Химикалка

Химикалките са навсякъде около нас – в офиса, вкъщи, в магазини, банки; на практика на всяко гише. Колко от вас ще се усъмнят дали в химикал, подхвърлен на масата до вас, се крие камера?

Такъв продукт има. Говорим за най-обникновена на пръв поглед химикалка: можете да я вземете и да пишете с нея. В клипса й обаче е скрита WiFi камера, която може да излъчва наживо картина и звук. Можете да я оставите на бюро (или да я закачите на джоба на сакото си), да я свържете към близката безжична мрежа и сте готови.

Зарядно за телефон

Колко често ви се случва да видите зарядно за телефон, забравено в контакта? Считайте се за предупредени: възможно е в зарядното да има скрита безжична камера.

Това е сравнително популярен продукт за видеонаблюдение, тъй като не буди подозрение: все пак зарядните са навсякъде около нас. Корпусът на зарядното е достатъчно голям, за да побере SD карта, така че камерата може да записва заснетия материал. Така дори и да няма WiFi режа, към която да я свържете, след това можете да си изгледате заснетия материал.

През 2018 г. американец беше задържан по подозрение, че е поставил камера, скрита в зарядно, в соларно студио.

LED крушка

В ерата на интернет на нещата (Internet of Things) всичко е свързано към интернет; дори електрическите крушки. Някои от тях обаче крият изненада, тъй като реално са подслушвателни устройства.

Крушката може да се връзва към интернет, а можете да се свържете с нея и директно, тъй като има собствена WiFi мрежа, която е уловима от близко разстояние (10-20 метра). Има си слот за SD карта и може да записва заснетото.

Единственото, което не мога да кажа, е дали камерата работи, когато крушката е включена; и ако да – какво е качеството на картината.

Часовник

Камерата, скрита в часовник, е стар трик, който повечето от нас са гледали в безброй филми. Настолният часовник е удобен за поставяне на скрита камера в него, защото е достатъчно голям, освен това е електронно устройство и не буди подозрение.

Той има всички функционалности на гореизброените устройства с камери, така че няма да му отделяме специално внимание. Просто да си знаете, че от часовника на рафта може да ви гледа не само дисплея, показващ времето.

 

ВЪРНИ СИ КОНТРОЛА ВЪРХУ ДАННИТЕ

Подобни статии

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *