Меню Затваряне

Kак да открием скрита камера

Обновена на 08.04.2019 от Questo

Видеонаблюдението е навсякъде, а ако четете редовно този блог, тогава знаете, че камера може да се скрие във всяка джаджа. От време на време се разгласяват случаи, в които нищо неподозиращи клиенти на хотели, заведения – или Airbnb квартири – откриват скрити камери.

Читател, на когото предстои пътуване, ме попита наскоро какво да прави в такива случаи. Нека да не губим време и да видим как да открием скрита камера с подръчни средства.

Сканирайте wifi мрежата

Поечето камери са безжични, което означава, че е много вероятно да са свързани към wifi мрежата на мястото, където се намирате. Поискайте достъп до мрежата (питайте за wifi паролата) и я сканирайте, за да видите какви устройства са свързани към нея.

Можете да сканирате мрежата с някой от популярните скенери като nmap. Отнема време да се научите да сканирате с него, тъй като се работи с команди в терминал (въпреки че има  версия с графичен интерфейс).

Ако не ви се занимава с учене на команди, можетe да използвате някое от безплатните мобилни приложения-скенери като Network Scanner (съдържа реклами, което може да е доста дразнещо) или Angry Port Scanner. Те сканират wifi мрежата и показват списък с всички свързани към нея устройства.

Имайте предвид, че е възможно към мрежата да са вързани устройства като телевизори или лаптопи от съседната стая. Скенерът ще покаже IP адрес, MAC адрес и (в повечето случаи, но не винаги) търговска марка или име на производителя на устройството. Разгледайте списъка с устройства и прецените дали някое от тях е съмнително.

Анализирайте wifi мрежите в близост до вас

Има начин как да открием скрита камера, преглеждайки wifi мрежите в близост до нас. Това е така, защото някои системи за наблюдение си имат собствени wifi мрежи.

Една проста проверка със смартфон или лаптоп за мрежите в обсег може да покаже дали някъде близо до вас е инсталирана камера за видеонаблюдение. Търсете SSID (име на мрежата), съдъжращи думата camera или име на търговска марка.

Не забравяйте, че смартфонът ви може да засече мрежите на съседите. Само защото стройството улавя мрежа със съмнително име не означава, че някой ви следи със скрити камери за домашно наблюдение. Но определено е червен сигнал.

Използвайте приложение за откриване на скрити камери

Има няколко приложения, които могат да откриват скрити камери. Те използват един от сензорите в смартфона, за да засекат инфрачервения сигнал, излъчван от камерите.

Но как да открием скрита камера с такова приложение? След като инсталирате приложението, ще трябва да обходите помещението, в което се намирате. Доближавайте смартфона до всички места, където подозирате, че може да има скрита камера.

Линкът в по-горния параграф води към резултатите от тест, който напправих с едно такова приложение. Оказва се, че то не е много ефективно, защото буквално реагира на всичко що излъчва някакъв сигнал: светофари, топломери и т.н.

Използвайте устройство за засичане на инфрачервени сигнали

Друг начин да разберем дали има подслушвателно устройство(камера или микрофон) в стаята, която се намираме, е да си купите специален детектор. Той засича инфрачервените сигнали, излъчвани от подслушвателните устройства.

В интернет могат да се намерят много такива детектори: продават се и от български магазини, можете да ги намерите и с ключова дума rf detector.

Не съм тествал лично такова устройство, затова не мога да кажа колко е ефективно. Цените на тези джаджи започват от около 20-ина долара (поне тези, които разгледах) и могат да стигнат до 2-300 долара. Сами преценете дали да инвестирате в подобно устройство, или да минете тънко с безплатно мобилно приложение за засичане на инфрачервени сигнали.

Това са мо 4 метода, които показват как да открием скрита камера. Има и други, но тези са бюджетни, не особено трудни за изпълнение, и могат да са ви подръка по всяко време.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *