Меню Затваряне

Измами в сайтове за онлайн търговия: как да ги разпознаем

Обновена на 03.04.2019 от Questo

От началото на 2019 г. получих няколко сигнала за измами с продажби на вещи онлайн. Измамниците атакуват потребители, които продават старите си вещи в сайтове като OLX. Обикновено те се свързват с продавача, показват интерес към това, което продава, а след това се опитват да го убедят да им изпрати желаната стока по пощата.

Как работи схемата

1.Измамникът вижда обява на скъпа стока и записва данните за контакт на продавача.

2.Свързва се с продавача: обикновено по имейл или месинджър като Viber или WhatsApp (ако продавачът е оставил телефонен номер.)

3.Измамникът обявява, че прочвява интерес към продаваната стока, и е готов веднага да плати за нея. Ето реален пример за съобщение от измамник(взето от сайта на PayPal), в което той обяснява как искал да купи продаваната стока за подарък на дъщеря си:

i Really intresting in Purchase of this item for Daughter as Birthday Gift, Who was Schooled in Private University. Do you still have the Original Packing? i will like to see the attached picture of the item so that i can confirm the condition of the item if possible you, i will be offering you $350.00 USD for the total cost including shipping & insurance via {USPS} Express Mail International, All you have to do for me now is to get back to me with your verified PayPal Account Email Address And your full Name Please include your email address in your reply for effective contact,So that i can Deposit the funds ASAP.

Thanks Alot…

4.Измамникът изпраща имейл от името на PayPal, който потвърждава плащането на стоката. Реално паричен трансфер не е имало, защото писмото е фалшиво и не е изпратено от PayPal.

5.Посочвайки фалшивия имейл като доказателство, че е платил за стоката, измамникът настоява тя да му бъде изпратена на посочен от него адрес.

6.Ако продавачът се усъмни и откаже да изпрати стоката, измамникът започва да го заплашва с жалби, съд, полиция и т.н.

7.Ако жертвата изпрати стоката на желания адрес, тя бива препродадена, а измамникът прибира парите от сделката.

Български потребители също са жертви

Жертви на опити за такива измами стават и български потребители. „Купувачът“ се свърза с мен чрез WhatsApp, когато поискаха да преведа 100 евро в Нигерия на сметката на транспортната фирма, се усъмних и писах, че се отказвам от сделката – казва един от тях. – Започнаха да заплашват, че ще подадат сигнал в ФБР и ще арестуват и мен, и семейството ми.“

„Първия, с когото си писах, иска артикула уж до Лондон – казва друг потребител. – С български пощи настоява да бъде пратено, защото проследяването после е трудно. Настоява и за три имена и IBAN.“

Измамите в сайтове за онлайн продажби са изключително популярни, защото са лесни за осъществяване, а и рискът не е особено голям.

Как да се предпазите

Ето няколко особености, които ще ви подскажат, че някой се опитва да ви измами.

  • Измамниците използват месинджъри или имейл като канал за комуникация. Обикновено съобщенията им са написани на лош английски.
  • В повечето случаи телефонните им номера са от екзотични дестинации като Нигерия. Или най-малкото не съответстват на местоположението им (казват, че живеят в Германия, а номерът започва с националния телефон код на Малта).
  • Обявяват, че са направили плащане за стоката. Искат да проверите имейла си за потвърждение от PayPal. Искат да проверите и спам папката, където обикновено отиват фалшивите имейли. Научете се да разпознавате фишинг имейли.
  • Започват да ви заплашват с полиция и съд, ако откажете да изпратите „платената“ стока.

Подобни статии

2 Comments

  1. Pingback:7 съвета за безопасно пазаруване в интернет: [актуални и през 2020] – Questona

  2. Сашо

    Винаги се консултирайте със специалист преди да купувате нещо от което не разбирате. В интернет е пълно с мошеници които ще се възползват от вашата неопитност. Тук ще разоблича измамник в компютърния бранш който едно че нарушава правилата на сайта olx и има два профила с различни имена, и друго че лъже нагло в обявите и продава заключени и неизползваеми рутери на Виваком. Представя се за Венци Ангелов и Иван Петков с телефон 0893046034

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *