Меню Затваряне

3 начина да тествате вашия антивирусен софтуер

Обновена на 02.04.2019 от Questo

Повечето от вас вероятно използват антивирусен софтуер, независимо дали става дума за Windows Defender, или друго безплатно или платено решение. Но как да разберете дали то работи?

В тази статия ще разгледаме няколко сайта, с които можете да проверете дали решението ви за информационна сигурност работи. С тях можете да тествате вашата защита срещу някои от най-популярните онлайн заплахи като фишинг, рансъмуер или криптоджакинг.

Phishtank

Фишингът е една от най-големите заплахи за интернет потребителите. Над 90% от кибератаките започват с фишинг (данните са от 2017, ама ме съмнява процентът да е намалял значително оттогава). Ето защо добрият антивирусен софтуер трябва да може да засича фишинг страници.

Един от интресните източници на реални фишинг кампании е Phishtank. В него се публикуват линкове към фишинг страници. Можете да разгледате и отворите, за да проверите дали антивирусната програма ще реагира по някакъв начин. Ако вашето решение за сигурност не засича фишинг страниците, вероятно е време да пмислите за друго.

Не забравяйте: никога не въвеждайте лични данни във фишинг страници!

AMTSO

AMTSO е сдружение на доставчиците на антивирусен софтуер, което задава стандарти за това какво трябва да могат да правят антивирусните програми. От уебсайта на сдружението можете да свалите безобидни файлове, на които антивирусното решение следва да реагира като на заплаха. Ако реакция липсва, значи софтуерът не си върши работата добре.

Друг е въпросът дали покриването на тези тестове гарантира, че антивирусната програма ще ви защитава добре в реални условия. Онлайн заплахите еволюират постоянно и не е толкова лесно да бъдат засечени. Само защото един продукт покрива добре познат базов тест, не означава, че ще справи толкова добре при истинска кибератака. Тестовете на AMTSO са едно добро начало, но не възлагайте твърде много надежди на тях.

RanSim

Компанията за убчения в сферата на информационната сигурност KnowBe4 предлага възможност да тествате компютъра и вътрешната мрежа за защита срещу рансъмуер и криптоджакинг. Техният инструмент RanSim обещава да провери дали вашия антивирусен софтуер е ефективен срещу тези две толкова популярни напоследък заплахи.

Софтуерът прави симулация на рансъмуер атака, без обаче реално да криптира файлове на компютъра ви (или поне така твърдят от KnowBe4). Инструментът прави 13 тестови сценария на рансъмуер атака, както и една симулация на криптоджакинг атака. Последното е заразяване със зловреден софтуер, който източва ресурсите на компютъра, за да копае криптовалути за чужда сметка.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *