Меню Затваряне

Може ли да се открие скрита камера със смартфон?

Обновена на 22.11.2018 от Questo

Питали ли сте се някога дали има приложения за смартфон, които засичат скрити камери?

Стори ми се забавно да инсталирам може би най-популярното приложение от този тип (Hidden Camera Detector) и да тествам дали и какво може да открие.

Приложението има 1 млн. сваляния в Google Play и обещава, че може да засича обикновени и инфрачервени камери. То използва един от сензорите в смартфона, за да засича електромагнитните вълни, излъчвани от камерата. Доближавате устройството до мястото, където очаквате да има камера, и ако таква има, смартфонът почва да пиука.

Възможно е да се получи грешно засичане: например приложението да помисли електрически стълб за камера. Самите разработчици признават, че това се случва. Въпросът е колко добре всъщност приложението може да засече камера.

Тестовете, които направих, показват, че Hidden Camera Detector не се справя толкова добре. Приложението лесно се задейства от електрически уреди; в един момент дори топломерът на парното активира алармата.

Направих следните тестове:

Камера на светофар – От около метър разстояние смартфонът не засича камерата. Смартфонът трябва да е максимално близо до нея, за да може да я засече. Когато доближих смартфона до стълба, на който е инсталирана камерата, алармата се задейства;

Офис камера – от около метър разстояние приложението не засича нищо. Нямах възможност да доближа смартфона до самата камера, за да видя дали ще се включи алармата;

Камерата на лаптопа – приложението не я засича. За сметка на това когато доближа смартфона до основната част на лаптопа, алармата се активира;

Бутон за светофар – бутонът за светофар, в който няма скрита камера (или поне се надявам да няма) задейства алармата;

Електрически стълбове – задействат алармата, стига смартфонът да е съвсем близо до тях (няколко см.);

Топломер на парно – задейства алармата от много близко разстояние;

Изводът? Приложението може да е полезно, ако сте в стая и искате да проверите дали някъде няма скрита камера. Но за да я откриете, ще трябва да обикаляте из цялата стая и да доближавате смартфона си до всеки предмет: подобно на работа с металотърсач.

Ако обаче искате приложението да сканира по-голям периметър – например 1-2 метра – то е общо взето безполезно. Да не говорим за засичане на камери в по-големи площи – например офиси или градинки.

Също така е възможно е да се получат фалшиви положителни резултати – приложението да реагира на уреди, които не са камери.

Правителствата и частният сектор инвестират все повече във видеонаблюдение. Мотивите са сигурност и превенция на престъпления, но въпреки това много хора не са щастливи от нивото на следене. Можете да прочетете повече в „Камери с мозък: възходът на умното видеонаблюдение„.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *