Меню Затваряне

Най-лесните за разбиване пароли: какво показва статистиката

Обновена на 22.04.2019 от Questo

Британският център за киберсигурност National Cyber Security Centre е публикувал списък със 100-те хиляди най-масово използвани пароли. Те са извадени от базата данни на HaveIBeenPwned и дават представа за това какви комбинации се използват най-често от хората по света.

Преди известно време направих подобен списък, базиран на над 7000 хакнати акаунти, свързани с abv.bg имейли. Публикуваният сега списък е значително по-голям и може да му се направи обширен анализ. Като цяло обаче той показва кои пароли не трябва да използвате.

Ето и няколко съвета как да изберете трудна за разбиване парола.

Стойте далеч от пароли само с числа

11 от 20-те най-лесни за разбиване пароли са популярни комбинации от числа. На първо място е, разбира се, комбинацията 123456.

12345678 също е напред в списъка, тъй като рутерите могат да приемат пароли само ако са над 7 символа. ТАзи парола е сравнително популярна и в България. Но дори и да я модифицирате леко – например да използвате само нечетни числа, това не ви прави много по-защитени.

Избягвайте да използвате за парола телефонни номера (лесни за откриване), ЕГН-та (лесни за откриване), рожденни дати (лесни за откриване) и т.н.

Без популярни комбинации от клавиатурата

Много хора все още използват комбинации като qwerty123 или 1q2w3e4r5t, които не трябва да се помнят заради специфичния начин на подредба на клавишите на клавиатурата.

Лоша идея. Тези комбинации са известни и присъстват в списъците с лесни за разбиване пароли.

Не използвайте любимите си групи като пароли

Метал групите като че са по-често срещани от останалите: Slipknot например се появява в няколко разновидности сравнително напред в списъка. Могат да се открият и други имена като Metallica.

Избягвайте да използвате музикални предпочитания за ключ към дигиталата ви самоличност. Имената на групи, музикални изпълнители, а вероятно и имената на повечето популярни песни, присъстват в списъи с пароли, които хакерите използват, за да разбиват профили.

Без имена на любими футболни отбори

Футболните фенове често използват името на любимия отбор, за да заключват профилите. Голяма грешка, защото, освен всичко останало, повечето фенове правят всичко възможно да се разбере кой отбор подкрепят. Дали ще са снимки в профила или членуване във форуми и групи във Facebook, техните предпочитания стават ясни веднага.

В списъка със 100-те хиляди пароли например влизат 2 разновидности на levski и поне по няколко на големи футболни отбори като Real Madrid.

Не използвайте имена на деца, роднини, домашни любимци и т.н.

Тези пароли лесно могат да се отгатнат. Името на детето ви може да не присъства в списъка, но пък може да бъде открито с едно търсене във Facebook. Същото важи за имената на животни.

Дръжте шоколадовите десерти в джоба си

Едно нещо, което прави впечатление, е многократното използване на пароли, свързани с бранда Snickers. Нямам идея на какво се дължи това. Може би в базата данни има пароли от хакнат сайт на Mars (производителят на Snickers). Или пък сайт на игра, организирана от Snickers. Или пък просто много хора по света обичат точно този шоколадов десерт.

Каквато и да е причината, резултатът е, че тази думичка не ви дава сигурност, ако я използвате като парола.

 

 

Подобни статии

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *