Меню Затваряне

Как да намеря имейл адресa на когото си поискам (и как да скрия своя)

Обновена на 12.05.2024 от Questo

Работата ми изисква да се свързвам постоянно с хора, които не познавам. Установил съм, че най-малко инвазивния начин да установя контакт с тях е като им изпратя имейл.

Но как намирате имейл адреса на човек, когото не познавате и с когото нямате никакви допирни точки?

В тази статия споделям няколко трика, с които можете да намерите служебния имейл адрес на почти всеки.

Как да намеря имейл адреса на конкретен човек

За вас информацията ще е полезна, ако искате да скриете по-добре своя имейл адрес и да не получавате нежелана поща.

1. Установете формата на имейл адреса

Повечето компании имат политика за използването на стандартизирани имейл адреси. Най-често срещаните формати са:

първоиме@domain.com | пример: ivan@topfirma.com

първоиме.фамилия@domain.com | пример: ivan.atanasov@topfirma.com

първабукванапървотоиме.фамилия@domain.com | пример: i.atanasov@topfirma.com

позициявкомпанията@domain.com | пример: office@topfirma.com

Ако искате да се свържете с Иван, трябва първо да разберете какъв формат за изписване на имейл адресите се използва в неговата фирма.

Тази информация може да се открие в Email Hunter. Можете да използвате услугата безплатно без регистрация. Въвеждате домейна на компанията и Email Hunter ще ви покаже какви формати имейл адреси са асоциирани с този домейн.

В горния пример се вижда, че Email Hunter открива два имейл адреса, които кореспондират на въведения домейн. Безплатната версия на услугата не ви показва целите имейл адреси, но ви показва дали повечето имейли са във формата първоиме.фамилия, само първоиме и т.н.

Обновена: От известно време Email Hunter вече не показва формата на имейлите, ако нямате регистрация в сайта им. Ако не ви се занимава с регистрации, GetProspect предлага същата функционалност, без да иска регистрация.

2. Проверете дали имейл адресът съществува

Вече имате предположение какъв би могъл да е имейл адресът на човека, с когото се опитвате да се свържете. Сега трябва да проверите дали този имейл адрес действително съществува.

Може да проверите с Email Hippo. Това е безплатна услуга, която „пингва“ имейл адрес и на базата на отговора ви казва дали този адрес е активен.

Ако имейлът съществува, резултатъ ще бъде ОК. Ако имейлът не съществува, отговорът ще бъде Bad, както се вижда на горния пример.

Имайте предвид, че Email Hippo невинаги дава точни резултати. Понякога дава грешни резултати: например за съществуващ имейл адрес дава резултат Bad.

Възможно е да получите и резултат Unverifiable, което означава, че ще трябва да установите дали имейл адресът съществува с други средства.

Така преминаваме към…

3. Проверка на имейл адреса в Google

Едно търсене на имейл адреса в Google или друга интернет търсачка може да ви изведе резултати, което означава, че този адрес някога е съществувал.

Когато търсите, използвайте операторите за търсене само в определени файлове, например документи или PDF файлове. Така увеличавате вероятността да откриете индексиран търсения имейл адрес.

Пример, ако искате да установите дали имейл адресът ivo.prodanov@gotindomain.com съществува, потърсете го в Google в следния формат:

ivo.prodanov@gotindomain.com filetype:pdf

ivo.prodanov@gotindomain.com filetype:doc

ivo.prodanov@gotindomain.com filetype:xls

По този начин търсите само в документи, които са качени в интернет, които при обикновено търсене може да не ви излязат в резултатите от Google.

4. Използвайте софтуер за откриване на имейл адреси

Има софтуерни продукти за бизнес проучване, които откриват имейлите, свързани с даден домейн. Вероятно най-популярният от тях е Maltego, който има безплатна версия. С него може да установите връзки между домейни, IP адреси, имейли, свързани към конкретна организация, и много други връзки, които остават скрити на повърхността.

Друг полезен софтуер е SpiderFoot. Той също се използва за онлйан разузнаване, като проверява в стотици бази данни за това, което искате да откриете. Ако въведете имейл адрес в SpiderFoot, той ще ви покаже информация за него като например какви акаунти са създадени с него, дали фигурира в хакнати бази данни и друга полезна информация.

Наскоро открих Poastal – написан основно на Python инструмент, който проверява дали с даден имейл адрес са създавани онлайн профили.

Инструментът прави някои полезни проверки като например дали имейл адресът е свързан с профили в популярните социални мрежи като Twitter и Snapchat, дори показва снимката на собственика на имейл адреса, ако си е правил профил в Gravatar.

Резултатите невинаги са надеждни; открих доста грешки, но все пак инструментът би могъл да е от полза при бизнес проучвания.

Как да предпазите имейл адреса си от спамъри

Вече знаете как досадници като мен откриват имейл адреси. Ето какво може да направите, ако искате да скриете своя.

  • Не публикувайте имейл адреса си онлайн, включително в социални мрежи. Звучи логично, но много хора споделят данните си за контакт по форуми, Facebook групи, Linkedin профили и т.н.
  • Не публикувайте в интернет документи, които съдържат имейл адреса ви.
  • Поставете на сайта си форма за контакт. По този начин избягвате необходимостта да публикувате своя имейл адрес.
  • Използвайте специфични, трудни за отгатване имена. Избягвагвайте стандартизацията: например имейлите на всички служители в офиса да са комбинация от собствено име и фамилия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *