Меню Затваряне

Как да изтрия данни от компютъра си завинаги

Обновена на 16.09.2023 от Questo

Когато изтриете файл от твърдия диск на компютъра си, информацията всъщност не се изтрива. Дори ако го изтриете с Delete Permanently, информацията остава на твърдия диск и може да бъде възстановена.

Това е проблем, ако продавате стария си лаптоп и новият му собственик реши да възстанови файловете, за които си мислите, че са изтрити.

Или ако някой има физически достъп до устройството и го прерови за тайни, които сте убедени, че са отдавна затрити.

В тази статия ще разгледаме няколко софтуера, които правят възстановяването на изтрити файлове близо до невъзможно.

Как наистина да изтриете данни от твърдия диск

Предложените тук решения работят с различна степен на ефективност.

1. Използвайте софтуер

Най-популярното решение за трайно изтриване на данни е със софтуер. По този начин изтривате информацията завинаги: така, че да не може да бъде възстановена. Това решение е подходящо, ако планирате да използвате твърдия диск и занапред.

Ето няколко програми за трайно заличаване на данни от твърдия диск. Използвайте ги внимателно: понякога данните се оказват изнендващо устойчиви на изтриване.

CCleaner

Популярно решение за почистване на ненужни данни от твърдия диск. Има и функция за трайно изтриване на информация. Функцията се нарича Drive Wiper и в общия случай се намира в меню Tools.

BleachBit

Основната му функция е да трие информация от диска така, че да не може да бъде възстановена. Поддържа различни алгоритми за триене.

Освен твърдия диск, с нея може да почистите и историята на браузъра си, както и натрупаните курабийки. Това я прави добро цялостно решение за поверителност.

Eraser

Още един безплатен инструмент, създаден специално за устройства с Windows. Към днешна дата обаче последната актуална версия за сваляне е от 2021 г. Това означава, че не поддръжа Windows 11. Въпреки това си струва да следите за нови версии.

2. Разрушете твърдия диск с подръчни средства

По-радикален метод е физически да унищожите диска, на който се намира информацията. За предпочитане е, ако просто искате да се отървете от данните и не ви пука, че повече няма да ползвате устройството.

Разглобете диска с отвертка и го разрушете с чук (но не между 2 и 4 часа следобед, защото се вдига шум).

Някои ентусиасти пробиват в диска дупки с дрелка за по-голяма ефективност.

3. Използвайте шредер за твърди дискове

Да, има и такива. Представляват устройства, които физически унищожават твърдия диск. Може да е полезно, ако ви се налага да унищожите безвъзвратно големи обеми данни и техните физически носители.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *