Меню Затваряне

Изнудване с дийпфейк порно: как да се предпазите

Обновена на 18.10.2023 от Questo

ФБР съобщава за ръст в изнудването чрез фалшиви порнографски изображения и клипове.

С помощта на изкуствен интелект злонамереното лице създава порнографски изображения на жертвата си. Готовите изображения след това се публикуват в интернет и жертвата трябва да си плати, за да бъдат свалени.

Дори и да не става дума за изнудване, публикуваните изображения действат като форма на кибертормоз. Жертви са непълнолетни лица, които са ипо-податливи на подобни атаки.

Злонамерените лица използват снимки на жертвите си от профилите им в социалните мрежи. Възможно е самите жертви да ги предоставят в лична комуникация: например през месинджър.

Кадрите се обработват със софтуер, базиран на изкуствен интелект, който превръща най-обикновена снимка в голо изображение или буквално в актова фотография. Манипулираните изображения и клипове се качват по форуми, социални мрежи или поронографски сайтове.

„Много жертви, включително и непълнолетни, дори не знят, че снимките им са копирани, манипулирани и разпространени в интернет, докато техни познати не им кажат – казват от ФБР. – Веднъж щом изображенията са публикувани, жертвите трудно могат да ги свалят от интернет или да попречат на разпространението им.“

Дийп фейк еротика за всеки вкус

Цената на дийп фейк клипове и изображенията постоянно пада. В интернет вече има предостатъчно сайтове, който генерират порнографско съдържание срещу регистрация и скромен месечен абонамент.

Тази снимка на популярна актриса е обработена от алгоритъм с изкуствен интелект, който премахва дрехите от горната половина на тялото.

DeepNude е сайт, на който потребителите могат да качат изображение и алгоритмите премахват дрехите, оставяйки само голо тяло. Резулатите от обработката невинаги са перфектни – тялото е деформирано – но сайтът е машина за генериране на компрометиращи изображения.

Някои сайтове като DeepSwap позволяват на потребителите да качат видео с порнографско съдържание и след това да сменят лицето на участващия във видеото с лице по техен избор.

Други онлайн услуги като PornJourney дават възможност за създаването на дигитлани еротични модели от нулата: с всички анатомични подробности.

Непълнолетните са сред основните застрашени

Тийнейджърите са една от най-застрашените от тази нова тенденция групи. Те имат навика да споделят в социалните мрежи свои снимки, които биха могли да бъдат използвани за създаването на фалшиво порнографско съдържание.

Разпространението на разголени снимки се използва от младежите като средство за отмъщение или психически тормоз. През 2017 г. ГДБОП свали сайта MOTIKARQ, който публикуваше голи снимки на тийнейджъри. Според разследващите собственикът на сайта е изнудвал някои от заснетите лица.

Изкуствен интелект би могъл да се използва и за създаване на детска порнография. Страната ни има особена позиция в това отношение, след като през 2022 г. е била едно от най-големите хранилища на детско порно в света.

Някои популярни дийпфейк платформи

Броят на платформите, които позволяват създаването на дийпфейк снимки и видеа, се увеличава, а качеството на крайния продукт става все по-добро. Ето някои от най-популярните платформи, които позволяват на изнудвачите бързо, лесно и евтино да създадат фалшиви изображения и видеа:

Reface

DeepFaceLab

Wombo

FaceApp

FaceMagic

Deepfakes Web

 

Как да се предпазите

Ето как според ФБР може да намалите риска някой да превърне снимки – ваши или на децата ви – в порнографско съдържание.

  • внимавайте какви снимки качвате в социалните мрежи
  • използвайте настройките за поверителност на съответната социална мрежа, за да ограничите достъпа на непознати до вашите снимки
  • не приемайте покани за свързване от непознати в социалните мрежи
  • не изпращайте свои снимки на непознати. Дори ако профилът е на познат човек, имайте едно наум, че може да е бил хакнат и всъщност да си пишете с непознато лице
  • периодично проверявайте в интернет търсачките за наличие на ваши лични данни: например имена, телефонен номер, адрес. Т.нар. revenge porn, при което злонамерено лице публикува порнографско съдържание като форма на отмъщение, разчита точно на това: клипът или снимката да бъдат свързани с името на жертвата
  • защитавайте профилите си в социалните мрежи с двуфакторна автентикация и трудни за отгатване пароли

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *