Меню Затваряне

Двайсетгодишен чеченец влиза в съда заради LockBit

Двайсетгодишният Руслан Астамиров е обвинен, че е заразявал компании от цял свят с криптовируса LockBit. Астамиров е чеченец и е обвинен, че в продължение на почти три години (между 2020 и 2023 г.) е използвал LockBit, за да изнудва компании от САЩ и други части на света.

рансъмуер атаки

Като част от мрежата LockBit той е използвал имейл адреси и портфейли за криптовалути, с които е изнудвал жертви и е получавал плащания. Според обвинението Астамиров лично е осъществил поне пет атаки с LockBit. Като част от доказателствата срещу него е плащане на откуп в криптовалута, който може да се проследи до управляван от Астамиров портфейл.

Астамиров е третият задържан по подозрения, че е част от мрежата LockBit. Под „мрежа“ тук се разбира група злонамерени лица, които заразяват компютри на компании с криптовируса LockBit и след това ги изнудват, за да им върнат данните, както и за да не публикуват данните в интернет.

Другите двама с обвинения от американската прокуратура са Михаил Василев, който има двойно гражданство (руско и канадско) и руснака Михаил Матвеев.

Според обвинението досега са направени над 1400 атаки по цял свят с LockBit. Общата стойност на поисканите откупи се оценява на около 100 млн. долара. От тях реално са платени милиони долари, твърди обвинението. Жертва на LockBit 3.0 вероятно е станала и българска спедиторска компания с годишни приходи от над 80 млн. лв.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *