Меню Затваряне

Как да браузвате по-сигурно с Chrome на вашия Android смартфон

Обновена на 23.06.2023 от Questo

Немалко ентусиасти на тема сигурност и поверителност ще ви кажат, че най-добрия начин да използвате Chrome е да не го използвате.

За добро или за лошо браузърът на Google се използва от 76% от притежателите на смартфони в България. Ако сте един от тях, използвайте съветите в тази сттаия, за да направите интернет сърфирането си една идея по-безопасно.

Защо е добре да затегнете сигурността на браузъра на вашия Android смартфон

Браузърът трябва да може да ви предпази от опасни уебсайтове, да пази личните ви данни, да не споделя информация за местоположението ви, да не дава достъп до камерата на смартфона без ваше позволение и други.

Много потребители никога не докосват настройките за сигурност на Chrome. Те ги оставят на фабрично ниво, което невинаги е най-добрият избор.

Нека да видим как може да подобрите сигурността на Chrome за Android. Не пропускайте и препоръките как да изключите автоматичното попълване на лични данни в Chrome за настолен компютър.

1. Сайтове, които имат достъп до камерата, микрофона и GPS сензора на смартфона

По подразбиране Chrome трябва да е настроен така, че да блокира опити на сайтове да получат достъп до камерата, микрофона, GPS сензора и други чвуствителни данни. Този достъп трябва да става само с изричното ви разрешение.

Ако например искате да отворите сайт с карта и да видите къде се намирате на тази карта, първо трябва да разрешите на сайта да достъпи данните от GPS сензора на вашия смартфон.

Но понякога без да разберем даваме на сайтовете разрешение да достъпват тези данни, без въобще да ни питат. За да проверите дали това се е случило и при вас, отворете Chrome и влезте в:

Settings >

Site Settings

Уверете се, че Location, Camera, Microphone и Pop-ups and redirects са настроени на Blocked.

2. Режим на безопасно сърфиране

Безопасното сърфиране (Safe Browsing) ви предупреждава, когато посещавате потенциално опасни сайтове. То сверява сайта, който се каните да посетите, с базата данни на Google за опасни интернет страници.

По подразбиране режимът на безопасно сърфиране би трябвало да е активиран в Chrome. Но може да използвате и Enhanced Safe Browsing:

Settings >

Privacy and Security >

Safe Browsing >

Enhanced Protection

Този режим ви предупреждава за опасни сайтове и за други потенциални опасности: като например ако паролата за някои от акаунтите ви бъде публикувана в интернет.

Сред недостатъците на Enhanced Protection е, че позволява на Google да събира повече данни за вас: например какви файлове сваляте. Тези данни се водят „анонимизирани“, но както знаем, дори и с анонимизираните данни могат да ви следят.

3. Автоматично попълване на лични данни

Chrome може да запамети лични данни, които въвеждате често в сайтове – например адреси, номера на банкови карти, пароли – и да ги въвежда вместо вас. Макар да е удобно, не ви съветвам да се възползвате от тази функция. Избягвайте да запаметявате в браузъра данни, които са важни за вас.

За да изключите запаметяването, влезте в Settings, а от там:

Password Manager: от тук ще изключите опцията за запаметяване и въвеждане на пароли в сайтовете, които отваряте в Chrome

Payment Methods: изключете възможността за автоматично попълване на данни за платежни методи

Addresses and more: изключете възможността за запомняне и автоматично попълване на адреси

4. Периодично изтриване на историята и курабийките на браузъра

От време на време ги трийте от:

Settings >

Privacy and Security >

Clear browsing data

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *