Меню Затваряне

Как да изтриете рекламния идентификатор на вашия телефон

Обновена на 10.02.2023 от Questo

Някъде в настройките на вашия смартфон има дълга поредица от букви и числа, която ви “помага” да виждате реклами, адекватни на интересите ви. Тя е причината, поради която търсите информация за модел обувки в интернет и минути по-късно виждате реклама на същия модел в някой сайт.

Тази върволица от символи се нарича рекламен идентификатор (Ad ID) и освен, че познава вашите потребности и желания, може да разкрие и местоположението ви.

Рекламния идентификатор на вашия телефон е отговорен за персонализацията на рекламите в интернет. Мислете за него като за залепящо се листче. Когато си купите смартфон, то е празно. После започвате да използвате мобилни приложения и с времето на листчето се натрупва информация за вашите интереси: слуша Arctic Monkeys, интересува се от футбол, проверява за магазини на Billa в София.

Каква прави рекламния идентификатор на вашия телефон

Рекламодателите използват тази информация, за да ви пласират реклами, които биха ви заинтересували. Листчето е анонимно: рекламодателите не знаят, че зад идентификатора в телефона стоите вие. Ето защо в индустрията се говори за тези данни като за “анонимизирани”.

Въпреки това листчето може да съдържа достатъчно информация, за да разкрие личността ви. Ако например използвате приложение с геолокация(например Tinder), на листчето са написани данни за вашето местоположение във времето. По метода на засичане на данни може да се установи кой е човекът зад даден рекламен идентификатор.

Такава е технологията зад FogReveal: мощен софтуер за проследяване, който се използва от американската полиция при разследване на престъпления. Софтуерът позволява на полицията да локализира устройства, които са се намирали в близост до местъпрестъплението, използвайки именно “анонимизирани данни”.

Според Electronic Frontier Foundation FogReveal разполага с данни за 250 млн. мобилни устройства в САЩ, които са събирани от 700 източника (основно мобилни приложения). Полицията получава достъп до FogReveal срещу 7500 долара годишно.

FogReveal: Технология за масово следене с няколко клика

Ето как действа FogReveal според една от презентациите на продукта.

Разследването започва с маркиране на участъка, в който е извършено престъплението. В конкретния случай имаме къща, в която е извършено убийство. Разследващите маркират участъка около къщата, а софтуера показва колко устройства са били засечени в този участък в периода преди извършване на престъплението.

В района са открити сигнали от три устройства. Разследващите правят извода, че едното устройство е на съсед, тъй като в продължение на 90 дни е засечено стотици пъти в района на съседната къща. Другото устройство е засечено многократно в района на къщата, чиито обитатели са убити. Поради което е по-вероятно устройството да принадлежи на някоя от жертвите, отколкото на убиеца.

Третото устройство е засечено в района на местопрестъплението няколко пъти, включително и около времето, когато е извършено убийството. Това би могло да е устройството на извършителя.

Обърнете внимание, че на този етап полицията не знае кой притежава третото  устройство: както всъщност и другите две устройства. Но пък чрез FogReveal може да провери движението на устройствата във времето.

Така разследващите откриват горещи точки, където подозрителното устройство е засечено многократно.

Най-многократно устройството е засечено на територията на частно жилище в американския град Трой. От което може да се направи извода, че е възможно извършителят да има нещо общо с това жилище.

Кой има достъп до тези данни

Ще си кажете, че намеренията са добри. Така изглежда; достъп до FogReveal получава само полицията и данните се използват за разследване на престъпления. И разбира се, всичко е базирано на „анонимизирани данни“, които не могат да разкрият самоличност (въпреки че горният пример показва обратното).

Въпросът е кой регулира събирането на всички тези данни. Разработчикът на FogReveal например си купува данните от Venntel, която според Wallstreet Journal продава тези данни и на държавни агенции като ФБР. Но само тели имат достъп?

Казусът с регулацията на „брокерите на данни“, както наричат компании като Venntel, ще продължи да виси над потребителите още дълго време. Докато се изчисти, ето какво можете да направите вие като потребители, ако написаното дотук ви притеснява.

Как да изтриете рекламния идентификатор на телефона

Смартфоните с Android 12 нагоре имат опция за изтриване на рекламния идентификатор на устройството.

За смартфони с Android

Това става по следния начин(възможно е имената на менютата да се различават в зависимост от версията на операционната система):

Settings >

Privacy >

Advanced >

Ads >

Delete advertising ID

Активирането на тази опция сваля от гърба ви лепящото се листче; с всичката записана на него информация за вас.

Имате и опция Reset advertising ID. Тя само занулява, но не изтрива вашия идентификатор. Можете да я използвате, ако хем искате да изтриете събраните досега данни, хем искате да продължите да виждате таргетирана реклама.

Иначе казано, с Reset advertising ID отлепите старото листче от гърба си, но залепяте там ново, на което все още не пише нищо.

За iPhone

Ако сте с iPhone, идете в:

Settings >

Privacy >

Tracking

Изключете опцията Allow apps to Request to Track. От същото меню може да изключите и споделянето на данни от онези приложения, на които вече сте разрешили.

Имайте предвид, че Apple си има собствена система за събиране на данни за таргетирана реклама. Ако искате да я изключите, идете в:

Settings >

Privacy >

Apple Advertising

Заключение

Интернет потребителите трябва да се примирят, че всичко, което правят в мрежата, се следи.

Facebook ви познава по-добре от повечето ви близки хора.

Полицията рови в ежедневието на хората чрез профилите им в Google.

Десетки хиляди смартфони всяка година се оказват заразени с шпионски софтуер. Добавете към тази статистика и софтуера, който се използва за следене на политически опоненти, журналисти, бизнес конкуренти и т.н.

Следенето в интернет е неизбежно. Но като разумни потребители можем да го намалим.

Между другото, ако се чудите как шпионите на NSA биха ви посъветвали да се предпазите от следене: инструкциите им са тук. Една от препоръките е именно да ограничите персонализираната реклама.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *