Меню Затваряне

Как да ограничите събирането на локационни данни [според шпионите от NSA]

Обновена на 20.06.2021 от Questo

Смартфонът ви е натъпкан със софтуер, който събира данни за местоположението ви.

Google събира геолокационни данни чрез Android. Facebook – чрез мобилното си приложение. Strava също.

Тези данни се „анонимизират“ и се продават на едро на трети страни. И това се е превърнало в глобална индустрия.

Всъщност през 2019 г. пазарът на анализ на локационни данни се оценява на над 10 млрд. долара. Очаква се до 2027 г. размерът му да се утрои до над 31 млрд. долара.

През 2020 американската агенция NSA, която се занимава с разузнаване, публикува списък с препоръки за ограничаване на събирането на данни. Наръчникът е предназначен за агенти на NSA и за цивилни, оито искат да ограничат количеството локационни данни, които устройствата им събират.

Защо е важно да ограничите събирането на локационни данни

смартфон и локационни данни

Ето какво казват професионалните шпиони:

„Мобилните устройства установяват местоположението чрез комбинация от данни, взети от GPS и други сигнали като например WiFi мрежи, антени на мобилни оператори или Bluetooth. Геролокационните данни може да са изключително ценни и трябва да се пазят. Те могат да разкрият информация за това колко потребители са намират на едно и също място, накъде се предвижват, каква е дневната им рутина, както и да разкрият други важни връзки между потребители и локации“, казват от NSA. 

Голяма част от тези данни вие предоставяте доброволно, когато позволите на приложенията в смартфона да имат достъп до GPS. Google например може да установи къде приблизително се намирате само от WiFi мрежите в близост до вас.

Ние даваме на тези приложения и услуги достъп до данните ни, за да направим живота си по-лесен. Но много от нас не си дават сметка, че в един момент събирането на данни започва да става безконтролно.

4 начина да ограничите изтичането на локационни данни

Условно инструкциите на NSA могат да се синтезират като: „дръжте сензорите на смартфона си изключени и не позволявайте на мобилните приложения достъп до тях“.

Eто ги с малко повече детайли (инструкциите са за устройства с Android).

1. Активирайте самолетен режим, когато не използвате устройството

Включването на самолетния режим (пак става от менюто в горната част на екрана) е нещо като да изключите смартфона си. Той прекъсва връзката на устройството с мрежата на мобилния оператор и за другите абонати изглежда сякаш сте си изключили телефона.

Неудобството е, че при включен самолетен режим не можете да приемате и правите обаждания.

Освен това активираният самолетен режим с нищо не спира смартфона да събира данни за местоположението ви.

Затова преминаваме към следващия съвет.

2. Изключете GPS, Bluetooth и WiFi

Това са сензорите, които събират най-много геолокационни данни:

GPS издава точните ви географски координати.

WiFi издава приблизителното ви местоположение на база намиращите се наблизо безжични мрежи.

Bluetooth издава приблизителното ви местоположение на база намиращите се наблизо бийкъни (устройства, които се свързват през Bluetooth с вашия смартфон).

Изключвайте ги, когато не ги използвате. В общия случай всеки от тези сензори се изключва с едно натискане на менюто в горната част на екрана на вашия Android смартфон.

3. Не давайте на приложенията достъп до GPS

Много приложения като Google Maps или Tinder изискват включен GPS, за да функционират. Но (в зависимост от Android версията и настройките) GPS сензорът остава включен дори и след като спрете да използвате приложението.

Това означава, че трябва да влезете в настройките и ръчно да изключите сензора. Но някои потребители забравят да направят това и така сензорът си седи включен.

Ако сте с Android 10 или по-нова версия, можете да настроите устройството така, че GPS да се изключва, когато затворите приложението, което го използва.

По-радикално решение е просто да не използвате приложения, които искат достъп до GPS. Такива приложения има много: карти, компаси, фитнес приложения, приложения за онлайн търговия, приложения, които показват близките до вас ресторанти и т.н.

В днешния свят това е доста трудно, затова просто внимавайте кои приложения на смартфона ви имат достъп до GPS. Списък с такива приложения ще намерите в:

Settings >

Apps >

Permissions >

Location

От тук можете ръчно да позволявате и забранявате на приложенията достъп до GPS сензора.

4. Ограничете персонализираната реклама

Google събира данни за активността ви в интернет, които след това продава на рекламодатели. Това е причината, поради която виждате в сайтове и приложения реклами, които са релевантни на това, което ви интересува.

Можете да ограничите данните, които Google предоставя на рекламодателите. За целта влезте в настройките на смартфона:

Settings >

Google >

Ads >

Активирайте Opt out of Ads Personalization

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *