Меню Затваряне

Спрете да издавате местоположението си с тази настройка в Android

Обновена на

Отваряте приложение, което използва GPS данни за местоположението ви: например Tinder. Затваряте приложението, но GPS сензорът продължава да работи. От една страна това хаби излишно батерията на смартфона, а от друга постоянно събира данни за местоположението ви.

До излизането на Android 10 този проблем можеше да бъде решен като ръчно изключите GPS: затваряте приложението, а после влизате в настройките на устройството и изключвате споделянето на локацията.

Само че се случва човек да забрави да изключи GPS и тогава споделянето на местоположенито остава включено.

В Android 10 казусът е решен чрез добавенето на нова настройка Allow while in use. Тя засяга привилегиите на приложенията, които имат нужда от данни за локацията на устройството.

До Android 10 приложенията имаха само две възможности: да използват или да не използват локационни данни. Ако потребителят разреши на приложение да използва локационни данни, GPS сензорът остава включен дори и когато приложението е затворено.

Новата настройка добавя опцията да се използват GPS данните само когато приложението, което има нужда от тях, се използва. Когато затворите приложението, GPS се изключва.

Как да активирате Allow while in use

Ако тази настройка е активна, GPS сензорът ви ще се изключва, когато затворите някое от използващите го приложения.

За да я активирате, влезте в:

Settings >

Location >

App Permission

Тук има списък на всички приложения, които използват данни за местоположението на смартфона. Може да промените кога приложенията използват локационни данни.

Имате 3 възможности:

Allow all the time

Allow only while using the app

Deny

Изберете Allow only while using the app, ако вече не е маркирана.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *