Меню Затваряне

Криптоизмамници в Tinder: за какво да внимавате

Обновена на 26.01.2021 от Questo

Интерпол съобщава за ръст на измамниците, които си намират жертви в приложения за запознанства като Tinder.

Ето как действат, стъпка по стъпка:

  1. Измамникът създава фалшив профил
  2. Набелязва си жертва и завързва разговор с нея
  3. Предлага на жертвата да преместят разговора в чат приложение като Whatsapp
  4. В един момент измамникът предлага на жертвата си да инвестира в криптовалути, тъй като това носи бързи и лесни печалби
  5. Измамникът изпраща линк към сайт или приложение, през което жертвата може да си направи акаунт и да започне да „търгува“ с криптовалути
  6.  В един момент жертвата разбира, че „акаунтът“ му е блокиран и не може да си изтегли парите

Интерпол не дава повече детайли за фалшивите профили. Но в една от най-популярните Tinder групи във Facebook има сигнали за фалшиви женски профили от Китай и Хонконг, които разпращат предложения за инвестиране в криптовалути.

За такива предложения, изпратени от фалшиви профили на жени с азиатски черти, предупреждава и белгийския финансов регулатор FSMA.

Как да се предпазите

Това е т.нар. „любовна измама“. Престъпникът се опитва да създаде романтична връзка с жертвата си и след това да го ограби. Обикновено се използват сайтове и приложения за запознанства.

Любовните измами са второто най-доходоносно киберпрестъпление в света. Само през 2019 г. по този начин са откраднати 475 млн. долара.

Ако използвате Tinder през последните месеци, може да сте забелязали ръст на потребителите с азиатски черти, които живеят във вашия град. Това едва ли е случайно. Измамниците оперират от чужбина, но лесно могат да настроят Tinder така, че да изглежда все едно са на няколко километра от вас.

При започване на разговор те обясняват, че искат да развиват бизнес в България; или че имат богат роднина, който се занимава с криптовалути; или друга подобна измишльотина.

Почти веднага искат да преместите разговора в Whatsapp или друго приложение за чат. Ако не се съгласите прекратяват комуникацията.

Ако това се случва с вас, възможно е да сте мишена на измамници. За да не пострадате финансово от подобни измами, спазвайте следните правила:

  • ако непознат поиска от вас да му изпратите пари или да си направите акаунт в платформа за търговия/инвестиции, бъдете много внимателни
  • потърсете информация за приложението/платформата, в която ви предлагат да се регистрирате
  • не предоставяйте лични данни, включително номер на банкова карта и CVV код

Бъдете внимателни с кого общувате в Tinder и подобни приложения. Ето няколко ценни съвета за безопасна комуникация.

Подобни статии

1 Comments

  1. Pingback:Любовните измами надхвърлиха рекордните 300 млн. долара в САЩ – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *