Меню Затваряне

Любовните измами надхвърлиха рекордните 300 млн. долара в САЩ

Обновена на 20.02.2021 от Questo

Най-важното:

  • С 50% за година се е увеличил общият размер на откраднатите пари
  • 2500 долара средно губи жертвата на любовна измама
  • Пандемията е помогнала за популяризирането на този вид престъпление
  • Със 70% са нараснали плащанията с гифт карти

Добрата стара измама често се оказва по-ефективна от всякакъв зловреден код. Любовните измами (познати като romance scams) са достигнали рекордни размери в САЩ според FTC (американският вариант на КЗП).

Като телефонните измамници, но в интернет

През 2020 г. измамниците са задигнали общо 304 млн. долара от жертвите си, което е рекорд. Сумата е с около 50% по-голяма от това, което крадците са взели през 2019 г.

При любовната измама престъпникът се опитва да предизвика романтичен интерес у своята жертва. След като установи контакт, престъпникът започва да иска пари от жертвата си.

Социалните мрежи и приложенията за запознанства са често използван от престъпниците канал за намиране на жертви. Ето как чуждестранни измамници се опитват да намират жертви от България в Tinder.

Заради пандемията хората масово търсят запознанства в интернет, което донякъде обяснява увеличената популярност на този тип престъплението. Любовната измама не изисква техническия умения (необходим е само профил в онлйан платформа) и често плащанията не могат да бъдат проследени, защото стават на ръка или чрез предплатени гифт карти. Това я прави атрактивна за измамниците.

Статистиката показва, че жертвите на любовни измами губят средно по 2500 долара. Най-ощетени са хората над 70 години. Там средният размер на щетите е 9475 долара.

FTC отчита рязко покачване (със 70% спрямо 2019 г.) на плащанията с гифт карти. При тях предплатената карта се зарежда с определена сума и след това се изпраща на измамника.

Как да се предпазите

Съвсем просто е: не пращайте пари на непознати. Каквото и да ви говорят, както и да го извъртат. Не се доверявайте на хора, които ви молят за пари. Дори ако те са готови първи да ви изпратят пари.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *