Меню Затваряне

Топ 10 на киберпрестъпленията, извършени от българи

Обновена на 20.06.2021 от Questo

Малко вероятно е да не сте чували за Ружа Игнатова и нейната финансова пирамида OneCoin, чрез която според ФБР са задигнати над 3 млрд. долара.

Но знаете ли, че има и други внушителни компютърни престъпления, за които са заподозрени или осъдени български граждани?

В тази статия ще разгледаме топ 10 на киберпрестъпленията, чиито извършители са българи или са пребивавали в България. Всички те са осъдени или срещу тях има повдигнати обвинения.

Кoй влиза в списъка

Представените измами и са подредени по размер на нанесените щети. В челната десетка влизат фишинг, източване на банкови сметки чрез зловреден код, скимиране на карти или дори фалшиви мрежи за онлайн реклама. Общият размер на нанесените щети е поне 207 млн. долара.

Обърнете внимание, че нанесени щети не означава реализирани печалби за извършителите. В някои случаи става дума за изпиране на милиони долари, за което обаче извърпителят получава доход от едва няколкостотин хиляди долара.

Кой не влиза в списъка

Избрах да оставя Ружа Игнатова извън списъка, тъй като там става дума много повече за класическа понзи схема, отколкото компютърно престъпление. А и OneCoin заслужава собствена обширна статия.

В класацията не влизат и престъпления, чиито финансови щети не могат да се оценят. Такъв пример е източването на лични данни от НАП орез 2019 г. Или пък написаният от Dark Avenger вирус, който помита компютри от цял свят в края на 80-те години на XX век. И до днес не се знае със сигурност кой е автор на вируса, подписан с This program was written in the city of Sofia.

Топ 10 на престъпленията по нанесени финансови щети

1. Красимир Николов

Нанесени щети: 100 млн. долара

Николов е арестуван в България през 2016 г. и екстрадиран в САЩ по обвинение, че е част от GozNym мрежата.

GozNym е малуер, който краде данни за достъп до онлайн банкиране. Зловреденият код копира данните, изпраща ги на организаторите на мрежата, които след това се опитват да проникнат в компрометираните акаунти и да крадат пари от сметките.

Американското обвинение твърди, че Николов се е занимавал именно с точенето на пари от компрометираните вече акаунти.

Предполага се, че GozNym е бил инсталиран на поне 41 хил. компютри и с него са източени поне 100 млн. долара. Основните съучастници на Николов са двама грузинци.

2. Светослав Дончев

Нанесени щети: 51 млн. долара

Плевенчанинът Светослав Дончев беше осъден през 2019 г. по обвинение, че е нанесъл щети за 41.6 млн. паунда (около 51 млн. долара по тогавашния обменен курс). Чрез фишинг имейли той е пренасочвал жертвите си към фалшиви сайтове-копия на страниците на британски компании.

Около 500 хил. души са станали жертва на тази схема. Те са влизали в сайтовете и са въвеждали финансовите си данни. Според официалната информация Дончев е продавал данните на други престъпници, но не ги е използвал, за да източва лично банкови сметки.

В такъв случай може да се спекулира, че от калкулираните загуби се е облагодетелствал не самият Дончев, а престъпниците, на които е продавал откраднатите данни.

3. Александър Жуков

Нанесени щети: 36 млн. долара

Жуков е руснак, но е със статус на постоянно пребиваващ в България, когато през 2018 г. е арестуван във Варна. Той е част от престъпна група, която е източила милиони долари от рекламодатели.

Заедно със съучастниците си Жуков е създал мрежа за пласиране на онлайн реклама. Рекламодателите са мислели, че рекламите им се виждат от огромно количество интернет потребители. Всъщност обаче рекламите са се зареждали във фиктивни сайтове, които никой не посещава. Но рекламодателите не са знаели това.

За да напомпат броя на посещенията, измамниците са заразили с малуер стотици хиляди компютри. На заразените устройства са се отваряли браузъри, които са генерирали посещения на рекламите. Всичко това без знанието на собствениците на компютрите.

4. Ваньо Минков

Нанесени щети: 6 млн. долара

През 2012 г. Ваньо Минков и съучастниците му проникват в информационните системи на поне 4 счетоводни фирми в САЩ. Крадат данните на над 1000 фирми и ги използват, за да подадат заявления за възстановяване на данъци. Част от данните продават на трети лица.

Американското правосъдие оценява на 6 млн. долара общата стойност на щетите от данъчната измама. Минков се призна за виновен и заяви, че го е направил, за да помогне финансово на семейството си.

5. Росен Йосифов

Нанесени щети: 4.9 млн. долара

Росен Йосифов е обвинен и осъден за това, че е “изпрал” биткойни за почти 5 млн. долара, спечелени с измама от румънска престъпна група.

Измамниците са публикували в интернет фалшиви обяви за продажба на стоки. След като прибрали парите, те се опитали да ги изперат като ги обърнат в биткойни и след това ги обърнат отново във фиатна валута.

Тук идва ролята на Йосифов и компанията му RG Coins. Той обменя биткойните в твърда валута и според обвинението тази операция му носи 184 хил. долара печалба.

Йосифов твърди, че е невинен и че не е знаел за намеренията на румънските си клиенти. Но американският съд прецени, че Йосифов е бил съпричастен към престъпната дейност на румънците.

6. Алексей Коларов

Нанесени щети: 4 млн. долара

Алексей Коларов е член на несъществуващия вече форум Shadowcrew, където се търгуват клонирани банкови карти. Той е бил един от активните търговци във форума. Смята се, че е нанесъл щети за около 4 млн. Долара.

Публикации в български медии свързват Коларов с трима други българи, които са се занимавали със същото. Според публично известната информация обаче Коларов е осъден самостоятелно за нанесените щети.

7. Милена Митева

Нанесени щети: 3 млн. долара

Митева и съучастниците й Димитър Карбанов и Любомир Болчев бяха обвинени през 2018 г., че са присвоили около 3 млн. долара в криптовалутата FuturoCoin.

В последствие тя получи условна присъда, а прокуратурата заяви, че присвоената криптовалута е била върната на първоначалните собственици.

Данните за общия размер на присвоените пари са противоречиви. Първоначално прокуратурата съобщава, че са откраднати около 5 млн. долара под формата на криптовалута. При обиските са открити и иззети 3 млн. долара – пак в криптовалута.

В интервю през 2020 г. от прокуратурата съобщават, че върнатите пари са в размер на около 3.5 млн. лв.

8. Радостин и Юлиян Паралингови

Нанесени щети: 1 млн. долара

Двамата братя са заработили поне 1 млн. долара, инсталирайки скимиращи устройства на банкомита из Ню Йорк. Паралингови са били активни от края на 2007 г. до средата на 2009 г. Слагали са скимиращи устройства на банкомати основно на Citibank и JP Morgan Chase.

Скимерите копират данните на банковите карти, с които потребителите теглят пари от банкомати. С копираните данни се правят клонинги на картите, които после се използват за източване на сметки; или пък се продават на други престъпници.

9. Сборна дунавска дружина

Нанесени щети: 1 млн. долара

Наричам ги така, защото поне един от обвинените е живеел в Свищов. Групата, включваща общо петима българи (имената им са тук) е публикувала фалшиви обяви в eBay.

Купувачите са изпращали парите на фиктивна компания и не са получавали нищо в замяна.

Поне четирима от групата са получили присъди в някакъв момент от времето. Обвиненията към тях са отправени в началото на 2008 г.

10. Артиом Капакли, Петър Илиев

Нанесени щети: Неизвестно

Двамата са обвинени за участие в престъпната група QQAAZZ, която се е занимавала с пране на пари.

Членовете на групата, родом от Латвия, Грузия, Румъния и Белгия, са помагали на други киберпрестъпници да „изперат“ парите, събрани от незаконна дейност.

Не е ясно какъв е размерът на средствата, които са минали през QQAAZZ. Американското разследване говори за „мултимилионна схема“, а Европол споменава за десетки милиони евро.

МВР съобщи за арести, свързани с дейността на QQAAZZ, през октомври 2020 г.

Допълнете класацията

В никакъв случай не считам тази класация за изчерпателна. Смятате ли, че пропускам някого?

Оставете коментар под статията с вашите предложения.

Подобни статии

4 Comments

  1. Mariya

    Аз не крада, не лъжа. Изтеглих 2 500 лв заем от бързи кгедити. Наложи ми се за здраве.дъщеря ми беше в критично състояние.От Микро Кредит. За 7 месеца с фиксирана лихва 48%+215лв за седем месеца. За 7 месеца триабва да платя около 5 000 лв. В договора пише обща сума за връщане 2 848лв.Това е измамна схема в бързите кредити.

  2. Анонимен

    На времето някои изтри имейлите на две политически партии в България с така наречените „имейл бомби“.

  3. Анонимен

    Няма информация във медиите, но може да попитате ДПС и АТАКА те би трябвало да имат информация, спомени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *