Меню Затваряне

Между полицията и интимния партньор: 70% вярват, че телефоните им се следят

Обновена на 08.03.2021 от Questo

В края на 2020 г. попитах читателите на Questona дали смятат, че някой следи мобилните им телефони.

В анкетата се включиха почти 400 души и отговорите им са красноречиви. Общо 70% от анкетираните смятат, че мобилните им устройства се следят: дали от полиция, дали от член на семейството или интимен партньор.

Кой те следи?

Живеем в ера на масово следене. Смартфонът в джоба ни издава къде се намираме, с кого говорим, какво сме си купили от магазина, кои са любимите ни предавания, колко пари имаме в банковатра сметка.

Но от какво следене най-много се страхуват потребителите? Едно е да те следи Facebook, а съвсем друго е да те следи държавата.

Кой те следи

Хакери

Най-много потребители (22% от всички анкетирани) се страхуват, че мобилните им телефони се следят от компютърни престъпници.

Хакерите следят мобилните телефони основно с цел финансова изгода. Те инсталират малуер, с който получават достъп до мобилното банкиране на потребителите. Или пък до техния PayPal акаунт, или до друга платежна услуга.

Ето ви реалистичен сценарий за подобна атака: престъпникът убеждава жертвата си да инсталира на смартфона приложение, което всъщност е малуер. Когато след това жертвата отвори приложението си за мобилно банкиране, малуерът се опитва да открадне пароли и кодове за достъп и друга информация като номера на банкови карти и т.н.

Държавата

Общо 21% от анкетираните смятат, че мобилните им телефони се следят от държавните разследващи органи.

В общия случай МВР използва СРС, чрез които може да се подслушват разговори. Четенето на съобщения, изпратени през месинджъри, е по-сложно (и по-малко вероятно), тъй като изисква или да се хакне мобилният апарат, или да се получи достъп до платформата, през която се обменят съобщенията.

Също така полицията може да получава разпечатки от мобилните оператори за приблизителното местоположение на мобилен апарат. Този метод се използваше например по време на локдауна, за да се следи дали поставените под карантина си седят вкъщи.

Член на семейството

Около 14% от анкетираните вярват, че член на семейството следи мобилния им телефон.

Нямам по-детайлна статистика, но мога да си представя, че това са съпрузи, които следят телефоните на половинките си. Или пък родители, които искат да следят децата си в интернет.

Най-лесният начин да следиш член на семейството е да се вържеш към акаунта му в приложение за комуникация като Viber или WhatsApp. Това чрез опцията за добавяне на устройство. Така „проследяващият“ може да види с кого и за какво си пише членът на семейството.

Някои ревниви съпрузи инсталират на мобилните телефони спайуер, чрез който могат да видят с кого си пише или говори половинката им. Други път се опитват да разберат паролите им за Facebook.

Интимен партньор

Доколкото може да се направи разграничение между член на семейството и интимен партньор, 13% от анкетираните смятат, че интимната половинка следи смартфона им.

Няма да разглеждам този подслучай отделно. Методите на шпиониране са същите. Интимният партньор обикновено иска да получи достъп до Facebook и месинджърите, които използваполовинката му. Това е доста по-лесно ако двамата живеят заедно, защото така следящият партньор постоянно има физически достъп до смартфона на своята половинка.

Как да разберете дали ви следят

Само защото някой смята, че го следят, не означава, че наистина го следят. Но анкетата показва, че хората се притесняват от следене.

Ако смятате, че някой ви следи с шпионски софтуер, прочетете тази статия.

За да проверите дали някой се е вързал към акаунта ви във Viber, следвайте тези инструкции. Проверете и дали някой не се е вързал към акаунта ви в WhatsApp.

Не мога да ви дам съвет как да установите дали някой ви подслушва със СРС. Ако смятате, че ви следят, не използвайте мобилния си телефон за разговори и изпращане на SMS. Вместо това използвайте приложения за криптиран чат като Signal.

Мобилният телефон издава местоположението ви дори когато е изключен. Ако се придвижвате, махнете батерията или просто не взимайте устройството с вас.

Подобни статии

1 Comment

  1. Силвия Галанова

    Здравей жертва съм на такъв вид шпионаж
    Направиха измама от мое име чрез фейсбука ми и от там закачат всички мой приятели. И всички мой лични дани от там започва следене къде какво правя и гледане на жени голи и малки деца.Източване на пари и следят хората и ги ограбват
    Мирослав Грозев (Гроздето)Плевен-София
    Е единия от групата от там ни раздава по Държавите с цел да се прикрият и загубят следите им

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *