Меню Затваряне

Подслушване на телефон: най-важното, което трябва да знаете през 2024

Обновена на 08.02.2024 от Questo

Колко начина има за подслушване на телефон?

Много са, и броят им се увеличава значително поради факта, че модерните телефони са малки компютри, пълни със софтуер. Всяко приложение на устройството може да има узязвимост, която да се използва от недоброжелатели.

Помните ли как тийнейджър случайно откри, че може да подслушва когото си поиска заради уязвимост във FaceTime?

А уязвимостта в WhatsApp, която позволяваше на хакерите да получат достъп до камерата, микрофона и чатовете на потребителя?

Нека да разгледаме някои от основните методи за подслушване на телефон. Макар да се използват от години, те ще са актуални и през 2024 г.

Инсталиране на малуер

В статията „Как да разбера дали смартфонът ми се подслушва“ разглеждам опасността от следене на мобилно устройство чрез инсталиране на зловреден софтуер.

Самата инсталация може да стане с физически достъп до смартфона или от разстояние. Крайният резултат обаче е един и същ: на устройството има софтуер, който може да записва разговори, да следи какво пишете на клавиатурата, да включва камерата и т.н.

Подслушване на GSM от разстояние

Класическият метод за следене на мобилни комуникации е чрез т.нар. специални разузнвателни средства. Този метод се използва основно от държавните разследващи органи, но техниката, която се използва, може да се купи легално и от цивилни. В интернет пък има и инструкции как сами да си направите IMSI Catcher например.

IMSI Catcher заблуждава телефоните, че е антена на мобилен оператор. Когато набелязаният телефон се свърже към IMSI Catcher, устройството може да бъде подслушвано.

Уязвимост в софтуера

Дори и през 2024 г. някои приложения в смартфона ви се оказват с уязвимости, които могат да бъдат експлоатирани. Понякога кодът им е толкова зле написан, че реално всички данни на потребителите могат да изтекат.

Искате пример? 3fun е мобилно приложение за групов секс с около 1.5 млн. потребители. Оказва се, че приложението споделя с останалите потребители голяма част от данните ви – местоположение, снимки – без дори да ги криптира. Да, не е същото като да се подслушват разговорите ви, но пак е форма на следене. Според PenTest Partners, които са открили узвимостта, това е „най-слабото равнище на сигурност, което сме виждали в приложение за срещи“.

Подслушване чрез сензора за движение

Смартфоните притежават сензор за движение (акселерометър), който може да се използва за подслушване на разговор.

Възможен сценарий на атака включва инсталиране на зловредно приложение на устройството.  Това обаче не е необходимо, казват авторите на този доклад. Възможно е да получите линк към зловреден сайт, който прави същото.

Ето как протича атаката, която авторите на доклада наричат Spearphone. Отваряте зловредния сайт и той установява контакт с акселерометъра на смартфона. Сензорът може да улавя звуковите вълни (докато водите разговор) и да ги комуникира със зловредния сайт.

В доклада се посочва, че по този начин могат да се разпознаят до 80% от уловената реч.

Как да избегна подслушване на телефон

Най-ефективният начин да не ви подслушват е да нямате мобилен телефон.

В днешния свят това е трудно постижимо, затова нека да изброим няколко прости правила, които всеки би могъл да спазва.

1. Не инсталирайте мобилни приложения от непознати източници (неофициални хранилища за мобилни приложения) или такива с неясен произход (няма никаква информация за това кой е разработчика).

2. Не отваряйте линкове и прикачени файлове от непознати имейл адреси или изпратени като кратки съобщения от непознати номера.

3. Ето списък с няколко антивирусни мобилни приложения за Android, които биха могли да засекат наличието на шпионски софтуер на вашия смартфон.

4. Ако не ви пречи липсата на смартфон, използвайте GSM – спестява ви част от притесненията, че устройството може да бъде хакнато.

5. Ако не искате мобилния ви телефон да се следи, махнете батерията. Изключването на устройството не решава проблема, защото дори и изключено, то продължава да комуникира с антените на мобилните оператори и издава местоположението ви.

Подобни статии

8 Comments

  1. amt

    Здравейте,

    След разговор с човек относно закупуването на стока, още на другия ден започнах да получавам таргетирана реклама на продукта на настолния си компютър. Как го правят по дяволите ??? след като на разговора бях с телефон “ с копчета “ ? Повтарям – никави търсения в търсачка не съм правил. Само устен разговор в кафене.

    Поздрави !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *