Меню Затваряне

6 начина за защита на телефона по време на пътуване

Обновена на 12.07.2020 от Questo

В тази статия ще разгледаме няколко лесни начина за защита на телефона по време на път – независимо дали тръгвате на почивка или служебно пътуване.

Смартфонът е едно от вашите слаби места. Ако го изгубите, някой може да види събраните на устройството данни или да източи парите ви (ако имате мобилно банкиране или приложение за разплащания).

Ако използвате безплатния WiFi в кафенето, някой може да следи какво правите в интернет.

Дори и безобидно изглеждащата зарядна станция може да ви създаде проблеми.

Защита на телефона: мисията възможна

Смартфонът пази данните, спомените и парите ви. Ето как да минимизирате риска от злоупотреба.

1. Заключете устройството със силна парола

Използването на парола е препоръчително дори и да не ходите никъде. Ако устройството попадне в чужди ръце,  то не може да бъде отключено без паролата.

Важно е да изберете силна парола, която трудно може да се отгатне (жокер: 123456 не е такава).

Ето как да си изберете трудна за отгатване парола.

2. Криптирайте устройството

Криптирането е допълнителна мярка за защита на данните в смартфона. Това е процес, който шифрира информацията на устройството така, че тя не може да бъде разчетена.

При някои модели с Android криптирането е включено по подразбиране. Дори и вашият смартфон да не е от тях, той би трябвало да има системна настройка за шифрирне.

Ето как да криптирате смартфона си.

3. Избягвайте общодостъпни WiFi мрежи

Безплатният WiFi не е безопасен. Щом всеки може да се закачи за WiFi мрежата на бара, в който се намирате, то всеки може да подслушва трафика в нея.

Това означава, че той може да види какви сайтове отваряте или (ако сайтът, който използвате, не използва криптиране) какви данни въвеждате. Възможно е да бъдете пренасочени към зловредни сайтове, които крадат данни или ви заразяват с малуер. Вариантите са много.

Никога не банкирайте и пазарувайте онлайн, докато използвате общодостъпна WiFi мрежа.

4. Използвайте VPN

Ако ви се налага да използвате публичен интернет достъп, правете го с VPN. Това е услуга, която скрива активността ви от останалите потребители в мрежата.

VPN е съкращение на Virtual Private Network и ви защитава от „подслушване“ в интернет. Освен това тя скрива реалния ви IP адрес и можете да отваряте сайтове и услуги като Netflix, които иначе не са достъпни в страната, в която се намирате.

Има безплатни VPN решения, но повечето са с чувствително ограничение на трафика. Това може да е проблем, когато сте в чужбина.

Вместо това може да използвате бюджетно решение като TorGuard VPN. С годишен абонамент и код за отстъпка 50NADOLU ви излиза по 2.5 долара на месец, което е доста сладка сделка. Получавате неограничен VPN и връзка с над 3000 сървъри в над 50 страни по света.

5. Използвайте приложение за локализиране

Приложенията за локализиране са полезни, когато устройството ви е откраднато или изгубено. Те позволяват да откриете местоположението му с относително голяма точност.

Смартфоните с Android разполат с Android Device Manager. За да го използвате, просто влизате в профила си в Google и локализирате устройството.

За да ви свърши ADM някаква работа, ще трябва да държите включени мобилния си интернет(за да се установи връзка с липсващото устройство) и GPS (за по-голяма точност на координатите).

6. Избягвайте общодостъпни зарядни станции

Това са USB зарядни, поставени на обществени места, в които всеки може да си включи и зареди смартфона. Те са удобни, но е възможно да са манипулирани така, че да източат данни от устройството.

Ако смартфонът ви има нужда от зареждане, използвайте собствено зарядно. Или, ако наблизо няма контакт, си носете преносимо зарядно (пауърбанк).

Можете да си купите и специален адаптер (дейта блокър), който уж блокира преноса на данни през USB порта, докато устройството се зарежда. Моите 10-минутни опити да намеря такава джаджа в български онлайн магазин обаче приключиха безуспешно.

Заключение

Да обобщим в едно изречение.

Добрата защита на телефона изисква да го включвате към възможно най-малко външни устройства, да го заключвате със сигурна парола, да криптирате данните си, да не отваряте съмнителни линкове и прикачени файлове и да не инсталирате приложения от съмнителни източници (неофициални сайтове за приложения).

Подобни статии

1 Comments

  1. Pingback:5 начина да използвате безопасен интернет в чужбина – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *