Меню Затваряне

Как да криптирам смартфон с Android

Обновена на 22.09.2017 от Questo

За да защитят устройствата си, повечето потребители им слагат пароли, така че никой освен тях да не може да ги използва. В Android тази настройка може да бъде прескочена: възможно е някой все пак да получи достъп до смартфона и информацията, която се съхранява в него, без предварително да знае паролата за достъп.

Затова като допълнителна мярка за сигурност потребителят може да криптира данните на смартфона си. Криптирането или шифроването на устройството прави така, че данните не могат да бъдат разчетени, ако преди това не сте въвели правилната парола.

Android разполага със системна настройка за криптиране на смартфона. В някои нови модели тя е включена по подразбиране: според помощния център на Google сред тях са всички модели на Pixel и някои Nexus телефони.

В останалите смартфони с Android шифроването се активира сравнително лесно от настройките на устройството. Разбира се, винаги можете да си качите и външно приложение за шифроване, но засега нека разгледаме само системното решение на Android.

В зависимост от версията на Android стъпките за шифроване на телефона може леко да варират. Ще разгледаме как се случва процесът за по-старите версии на Android (под 4.4).

1.Настройте парола на телефона си.

Ако още не сте го направили, сега е времето да настроите парола, с която заключвате устройството си.

2.Заредете батерията на телефона или го сложете да се зарежда.

Криптирането отнема време и ресурси. Ако батерията ви не е заредена, в един момент ще видите системно предупреждение да включите устройството за зареждане.

3.Активирайте шифроването

Отивате в настройките на телефона и избирате:

Security>

Encrypt Phone

Ще трябва да въведете паролата за отключване на устройството и след това да потвърдите с Encrypt Phone.

Няколко неща, които трябва да знаете за шифроването с Android:

Процесът по шифроване на данните може да отнеме около час.

Криптираният смартфон работи по-бавно.

За голяма част от устройствата криптирането е еднопосочен процес: за да го изключите, ще трябва да върнете смартфона към фабричните му настройки, с което ще изгубите всички данни на него.

Ако имате SD карта и я криптирате, няма да можете да я използвате на друго устройство, ако преди това не сте я декриптирали.

Както и всичко останало, криптирането не е 100% сигурен начин да защитите данните в смартфона си. Вече има успешни опити да се прескочи шифроването с Android. Въпреки това то все пак е полезна допълнителна мярка за сигурност.

Подобни статии

1 Comments

  1. Pingback:Защита на телефона: как да се предпазите от хакери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *