Меню Затваряне

Как да сърфирам в скрития интернет от смартфона си

Guardian Project са публикували нова версия на своя браузър Orfox, а аз използвам случая, за да разгледам накратко сърфирането в тъмната мрежа през мобилен телефон.

Ако все още не сте наясно с това понятие, прочетете тази статия за тъмната мрежа, която, макар и понапудрена с известна драматичност, дава някаква представа за какво иде реч. Но с няколко изречения: скритият интернет е мрежа от сървъри и сайтове, които не могат да бъдат достъпени с обикновен браузър. За да отворите сайт от тъмната мрежа, чийто домейн обикновено изглежда така: cnainhsdfhvjscsad.onion, трябва да имате инсталиран Tor и съпровождащия го Tor Browser.

Orfox е мобилна версия на Tor Browser, предназначена за смартфони с Android. Той е наследник на Orweb, който също е разработен от Guardian Project, но е с по-малко функции и по-малък размер. Приложението може да се свали от Google Play. Процесът е сравнително лесен и протича както с всяко друго мобилно приложение. След като свалите Orfox, ще получите предупреждение да инсталирате и Orbot – това пък е приложението, което прекарва интернет трафика ви през Tor мрежата. Двете приложения работят заедно и няма как да подкарате Orfox без Orbot.

Orfox превъзхожда своя предшественик Orweb в няколко аспекта по отношение на потребителския интерфейс: например можете да зареждате по няколко таба едновременно или да запазвате bookmarks. Добавени са доста по-фини настройки за поверителност: например можете да избирате дали браузърът да запаметява история на посетените адреси, дали да пази кукита, дали да зарежда javascript и т.н.

Подобно на Tor Browser за настолен компютър, и в Orfox има няколко нива на сигурност, от които потребителят може да избира: Standart, Safer, Savest. Интересното е, че браузърът по подразбиране е настроен на най-ниското ниво на сигурност. Вероятно това се прави, за да е по-потребителски ориентиран: на най-високият режим Orfox едва ли ще зарежда кой да е нормален уебсайт, използващ скриптове и кукита.

Другото, което ми направи впечатление е, че когато затоворих и после пак отворих Orfox, той помнеше последният зареден уебсайт. Вярно е, че тази настройка може да се затегне, но все пак браузър, който залага на поверителност и по подразбиране пази история на посетените сайтове…?

Но каква всъщност е ползата от Orfox или който и да е друг браузър за Tor?

Основната полза е поверителност. Tor мрежата анонимизира интернет трафика ви и скрива вашия IP адрес. Това ви позволява да не споделяте информация за вашата дигитална самоличност със сайтовете, които посещавате.

С такъв браузър можете да отваряте сайтове, които по някаква причина са блокирани в България. Най-простият пример: сайтове за залагания.

С Orfox можете да разглеждате сайтове в скрития интернет. Ако се абстрахираме от онлайн магазините за наркотици, оръжия и крадени банкови карти, там може да се намерят интересни сайтове като форуми, информационни портали и дигитално съдържание като например електронни книги. Ако се чудите как изглежда сърфирането, прочетете впечатленията ми от една браузинг сесия в тъмната мрежа.

Подобни статии

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *