Меню Затваряне

Darknet: поглед в дълбините на скрития интернет

Обновена на 13.10.2015 от Questo

darknet-killers


Така изглежда сайтът на C`thulhu: група за поръчкови убийства, чиито членове се представят за бивши френски легионери. Цените на услугите им варират от 3 хил. долара за пребиване до почти 1 млн. долара за убийство на високопоставени личности. Поръчковите убийства са само една от многото нелегални услуги, които могат да се открият в скрития интернет.


Далеч от обхождащите роботи на Google и любопитните очи на средностатистическия интернет потребител се крие един съвсем различен интернет. Наричана deep web, darknet(важно уточнение: deep web и darknet не са едно и също нещо, darknet е само част от deep web) – или на български скрит/тъмен интернет – тази част от глобалната мрежа остава скрита за интернет търсачките и традиционното сърфиране онлайн. В сянката на скрития интернет остава и огромен обем от нелегални активности: от незаконно предлагане на книги, филми, инструкции за саморъчни бомби до продажбата на наркотици, оръжия или поръчкови убийства.

Скритият интернет функционира като огромна мрежа от сървъри: почти като обикновения интернет, но една от основните разлики е, че връзката със сайтове от тъмната мрежа е криптирана. Това осигурява относителна анонимност както на потребителите на тези сайтове, така и на техните собственици.

Типичният адрес на сайт от тъмната мрежа изглежда горе-долу така: http://agorahooawayyfoe.onion – конкретният пример е адресът на един от най-популярните онлайн магазини за наркотици Agora. За да отворите сайт от скрития интернет, ще трябва да инсталирате анонимизиращия пакет Tor. Е, може да ползвате и услуги като Tor2web, които ви позволяват да отваряте onion сайтове и без Tor, но в този случайте имайте предвид, че трафикът ви не се анонимизира, което ви издава като потенциален клиент на незаконни услуги.

В скрития интернет ще намерите какво ли не – от дълги форумни дискусии през сайтове за продажба на крадени кредитни карти до залагания за смъртта на популярни личности. Вземете за пример Assassination Market: сайт, на който потребителите могат да залагат за смъртта на определен човек на точно определена дата. Идеята е, че ако на въпросната дата някой убие набелязания човек (и може да докаже смъртта му), той прибира всички направени дотогава залози. Нещо като колективно финансиране на поръчкови убийства.

Или, ако искате не толкова мрачен пример: Imperial Library of Trantor. Това е огромен масив от електронни книги; всичките незаконно сложени там, разбира се. Тематиката им е наистина разнообразна: от технически книги през художествена литература до книги за самоусъвършенстване. Родният сайт chitanka.info също си има своя версия в дълбоката мрежа и може да го ползвате, за да дърпате или качвате книги в него – това в случай, че се притеснявате, че служителите на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП ще почукат на вратата ви.

Анонимността в тъмния интернет осигурява благоприятна среда за търговията с наркотици, оръжия, фалшифицирани платежни средства или хакерски услуги. Най-разпространена е търговията с незаконни психоактивни вещества: може да си купите всичко от марихуана до хероин и синтетични наркотици. Плащанията обикновено стават в биткойн или ескроу, а пратката пристига по пощата на посочения от вас адрес.

Анонимността в скритата мрежа обаче не е пълна. Когато един незаконен онлайн магазин или форум започне да привлича вниманието на полицията, собственикът му може да си навлече сериозни неприятности. Най-добре това знаят хора като Рос Улбрихт, който през пролетта на 2015 беше осъден на доживотен затвор. Улбрихт бе обвинен, че, подвизавайки се под псевдонима Dread Pirate Roberts, е създал и развил онлайн магазина за наркотици Silk Road; твърдения, които самия Улбрихт отрича. Събраните до момента доказателства обаче не са в негова полза.

България, изглежда, има донякъде специално място в скрития интернет. В края на 2014 г. ДАНС участва в международна акция за свалянето на около 400 незаконни услуги, предлагани в onion сайтове. Оказа се, че около една трета от услугите се предлагат в сайтове, хоствани в България. В прессъобщение от ДАНС съобщиха, че „в хода на разследването в българското интернет пространство бяха установени и спрени 129 скрити интернет сайта, предлагащи множество услуги в TOR мрежата, включително разпространение на материали със сексуално насилие над деца, разпространение на профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, поръчкови убийства, незаконна търговия с биткойн и изпиране на пари.“

Може би дори по-интересен е фактът, че българският език е един от най-масово използваните в тъмната мрежа. Според проучване на TrendMicro той е на пето място по ползваемост, изпреварвайки други езици като френския и немския. Въпреки че е далеч от популярността на английския и руския, наличието на българския език в подобна класация предполага значителна активност на сънародниците ни в дълбокия интернет.

Опитите да се открият сайтове на български език обаче често удрят на камък. Едно бързо ровене с някоя от специализираните търсачки като Ahmia в повечето случаи ще ви отведе или до книги, написани на български, или до незаконни стоки, свързани по някакъв начин с България. В този форум например http://z34uj4opd3tejafn.tor2web.org/viewtopic.php?pid=74140(линкът се отваря  без Tor, използвайте на свой риск) се продават фалшиви български паспорти, които са търсена стока заради големия наплив на бежанци към Западна Европа. Няма как да пропуснем и сайта IndiePass, специализиран именно в продажбата на фалшиви документи за самоличност, включително и български, който обаче не е активен от известно време.

Анонимността на скрития интернет се използва и от някои български проекти за разпространение на чувствителна информация и сигнали за корупция. Проектът Balkanleaks например разчита именно на Tor, за да получава конфеденциални документи. Onion версия има и сайтът pressbulgaria.com, който позволява изпращането на анонимни сигнали до българските медии.

Дълбокият интернет все още е в много ранен стадий на развитието си. Сайтовете, които се хостват там, често изчезват: независимо дали защото хостингът им не работи или защото са били свалени от полицията. Регулация почти липсва, а анонимността е предпоставка за всякакви измами и престъпления. Много ентусиасти обаче считат darknet за място на свободното слово и търговия; място, което попада извън пълномощията на държавната власт. Независимо дали споделяте тази позиция или не, бъдете внимателни, ако решите да сърфирате из тъмния интернет – не го наричат така напразно.

Подобни статии

5 Comments

 1. Vitosh

  Най-обикновен потребител съм на интернет, баща, дядо. Всичко това което прочетох в статята ме изуми. Не може ли да се направи нещо което да изличи така наречения ТЪМЕН ИНТЕРНЕТ? Децата ни, внуците ни бързо се научават как да сърфират в интернет. И ако попаднат от любопитство в ТЪМНИЯ ИНТЕРНЕТ, предполагам какво ни очаква. Беше ми полезно да прочета статията и същевременно в мен се вкорени страх, как да опазим подрастващите от ТЪМНИЯ ИНТЕРНЕТ с непредвидими беди.

  • Questo

   Трудно е да се говори за заличаване на deep web: и сега държавните агенции от цял свят затварят скрити сайтове, но на тяхно място веднага изникват нови. Аз обаче не споделям песимизма ви – според мен идващите поколения са по-разумни и по-добре информирани от нас и могат да направят разликата между правилно и неправилно. А и да не забравяме, че наемни убийства и финансови измами има много преди въобще да има интернет.

 2. бачо киро

  много по-тъмно от интернета е влиянието на телевизора – там както и по вестниците, децата биват привикнати да приемат безкритично насилието и измамата, както и всякакви други разрушителни модели на поведение, но никой не рита срещу вестниците и телевизията, дори напротив, смата се, че те осведомяват – без нито за миг да се прецени самостоятелно, че целенасочената частична информираност и прикриване на специално посочени теми и факти, тенденции и явления, е измама и манимулация. заътова витош, както и всички други загрижени, да погледнат цялата картина, а не само онова, което им се посочва. като за начало ето две имунизации: истинският вярващ от ерих фром (the true bekiever); brainwashing manual. втората е дори по-важна, защото конкретно описва начина, по който се разкъсват и ограбват душите чрез квазирелигията на комунизма. а ние тук сме именно такива потърпевши. затова и лекарството е по-насочено към такива като нас. след прочитането на такива текстове човек започва да разпознава и определя подпраговите въздействия на съзнателно равнище, а там има много зашитни механизми, докато при типичния случай – незапознат поглъща телевизия – се заобикаля съзнанието и се записва пряко в подсъзнанието мислене и поведение, след което индивидът си мисли че това е негово решение.затова, витош и останалите загрижени, не се плашете, ами четете. нлп му е майката.

 3. Pingback:Личните ви данни струват 1 долар на черния пазар | Онлайн сигурност и защита на личните данни

 4. vito

  Винаги е имало престъпност, наркотици и проституция. По мое време нямаше интернет и не сме стояли на компютрите или да гледаме телевизия (всъщност и детски нямаше) а бяхме нон-стоп навън по улиците ( 1980 – 1995 г. ) Дали ще видиш, че наркотици можеш да се купят и от компютърна мрежа, вместо от улицата е абсолютно все тая и е без значение. Има една приказка “ Който го е страх от мечки, не ходи в гората“
  Относно отговорността към нашите деца си е лично наша. Ние имаме задължението да им обясним, какви наркотици има, как въздействат, как упойват момичета и се гаврят с тях, как ги осакатяват и изнасилват тези деца. Подчертавам, това е наша родителска отговорност.
  Относно наркотици, убийства и проституция: Винаги ще ги има и никога не ще спрат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *