Меню Затваряне

Издават ли снимките във Facebook вашите координати?

Обновена на 20.08.2015 от Questo

photo-sync

Преди няколко дни една от българските телевизии излъчи репортаж за това как публикувана в интернет снимка може да издаде точното ви местоположение.

Това е възможно, тъй като снимките, които правите със смартфона си, автоматично записват географските координати на мястото, където се намирате – стига да сте активирали услугите за местоположение на устройството.

Въпреки че репортажът е информативен, той прави едно грешно допускане, тъй като в него са включени кадри от Facebook. Това може да накара зрителите да си помислят, че всичките им снимки във Facebook съдържат географски координати.

Това обаче не е така. Facebook е една от онлайн услугите, които изтриват географските координати от снимките ви в момента, в който ги качите в профила си. Затова не е необходимо да се притеснявате, че всичките ви приятели във Facebook ще разберат къде точно сте направили тази или онази снимка: освен ако не сте се тагнали доброволно, разбира се.

Незавиисмо от това е полезно да знаете какви данни съдържат снимките във вашия смартфон и как може лесно да ги заличите. Повече информация за това ще откриете в статията „Как да премахна географски координати от снимки в смартфон“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *