Меню Затваряне

Как да премахна географските координати от снимки в смартфон

map_tracking

Знаете ли, че повечето смартфони могат да записват географските координати на всяка снимка, която направят? Ако в телефона си имате снимка на Айфеловата кула, то очевидно тя е направена в Париж. Но дори и ако на снимката няма разпознаваема забележителност, всеки лесно би могъл да разбере къде е направена тя, защото при заснемането смартфонът запечатва върху имиджовия файл и информация за местоположението на устройството.

Оказва се, че при определени обстоятелства Вие споделяте точното си местоположение с всяка снимка, която публикувате в интернет. Ето какво трябва да направите, за да не се случва това.

1. Изключете геолокационните услуги на смартфона си. Така телефонът не може да записва данни за вашето местоположение. Това си има и други предимства: вероятно си нямате идея колко много информация за Вас записват Google, Facebook и останалите големи компании.

2. Изключете записването на географски координати върху снимки. Т.нар. геотагване се включва и изключва от менюто на камерата в смартфона. Отворете го и търсете нещо от сорта на GPS, geotagging или GPS етикет. Ако е включена, изключете я.

3. Изтрийте географските данни от снимките, преди да ги споделяте в интернет. Географските координати са част от т.нар. EXIF данни, които се съхраняват във всеки снимков файл. Обикновено тези данни са видими, ако с десния бутон на мишката изберете Properties. Ако сте с Windows, в отворилия се прозорец вероятно ще видите и отметка  Remove Properties and Personal Information. Натискането й премахва локационната информация. Останалите потребители могат да ползват едно от многото уеб приложения като exifremove.com или revexif.com, които трият EXIF данните (просто потърсете remove exif data в Google).

И накрая отговор на въпроса, който вероятно вече Ви гложди: „Kaк да изтрия географските координати на всички онези снимки, които вече съм качил/а във Facebook?“ E, Facebook са помислили за това преди Вас: социалната мрежа автоматично изтрива важните EXIF данни от всяка снимка, преди да я публикувате в профила си. Потребителите могат да разберат къде е правена тя само ако изрично сте посочили това със споделяне на местоположението.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *