Меню Затваряне

Знаете ли колко много знае Google за вас?

Обновена на 19.09.2014 от Questo

googleВ интервю за BBC Джулиан Асандж сравнява Google с Агенцията за национална сигурност на САЩ заради практиката на компанията да събира и складира лични данни за потребителите си. Като аргумент в подкрепа на тезата си Асандж посочва, че Google събира информация за вас, вашите предпочитания, информацията, която търсите в интернет, вашето местоположение, вашите документи, телефонни контакти, приятели и каквото още се сетите.

Google прави пари като предлага таргетирана реклама. Събирайки данни за вас, търсачката знае каква реклама да ви предложи, така че вероятността да кликнете върху нея да е възможно най-голяма. Този многопластов и сложен бизнес модел помогна на компанията само миналата година да генерира 60 млрд. долара приходи.

Какво точно знае Google за вас може да видите от Google Dashboard (Табло за управление). Тази страница показва архив на всичките услуги на Google, които ползвате: поща и получени съобщения, документи в Google Docs, снимки, файлове, свързани към профила ви Android-ски устройства, контакти, проведени разговори с Google Voice, записи на вашия глас (ако ползвате функцията за гласово търсене). И това е само част от информацията, която Google съхранява за вас. Google ви дава възможност да свалитецялата тази информация като един голям архив. Последният път, когато аз го направих, получих файл с размер от около 300 мегабайта. Google има такова „досие“ и за вас.

За да ви параноизирам напълно, ето и още няколко любопитни факти. Google събира информация за всичко, което търсите в интернет (системата запомня всяка ключова дума, с която търсите нещо в Google); всичко, което сте гледали в Youtube. Използвайки GPS на мобилния ви телефон, Google записва и всяко място, където сте били. Цялата тази информация е складирана в „История на профила“. 

Вярно е, че Google дава възможност да изключите всяка една от тези функции. Но много хора въобще не знаят, че те са активирани. А това придава нов, смущаващ отенък на бизнес модела на Google. Функцията за запомяне на географски координати например превръща Google в потенциално най-голямата разузнавателна агенция в света, защото 8 от всеки 10 продадени по света смартфони са с Android. Можете сами да влезете в профила си, да отидете на тази страница и да проверите дали Google е записвал вашето местоположение. Открихте ли нещо интересно? (ако да, оставете коментар под статията)

 

Подобни статии

1 Comments

  1. Pingback:Как да изтрия данните за активността ми в Google | Онлайн сигурност и защита на личните данни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *