Меню Затваряне

Някой продава фалшиви български паспорти в интернет

Обновена на 10.01.2015 от Questo

fake-passСайт от т.нар. дълбок интернет (deep web) продава фалшиви български паспорти. Натъкнах се на него случайно, след като пуснах в една от deep web търсачките думата Bulgaria.

Сайтът http://srj3zzyhotdm4kj5.onion продава фалшиви паспорти от 10 държави. Освен България, желаещите да се сдобият с нова идентичност могат да си купят документ, доказващ гражданство на Австралия, Австрия, Белгия, Холандия, Франция, Влеикобритания, Русия, Норвегия и Германия.

Цената на обикновен международен паспорт е 5 биткойна, което по текущите котировки е около 1780 евро (тъй като стойността на биткойн е доста волатилна, тази цена се променя постоянно). Купувачът има опция да си купи и електронен паспорт с биометрични данни, който струва 7,3 биткойна. След като поръчката е направена, фалшивият паспорт се получава по пощата в рамките на 6 дни – или поне така твърди създателят на сайта.

Обновено: към 9 януари 2015г. сайтът не се отваря. Трудно е обаче да се каже дали е свален или просто временно е офлайн. Подобни временни „изчезвания“ не са рядкост в дълбокия интернет.

Своеобразният онлайн магазин за фалшиви паспорти е с .onion домейн и не може да се отвори през нормален браузър. Няма как да го откриете и през Google, защото търсачката не индексира такива страници. За да разгледа сайта и направи поръчка, потребителят трябва да има инсталиран анонимизиращият пакет Tor, който дава достъп до дълбоката мрежа.

Поради факта, че трудно може да се установи кой е собственикът им, сайтовете с onion домейни се използват за нелегални дейности като търговия с наркотици, оръжия, крадени кредитни карти и какво ли още не. Търговията с лични документи също е нелегална активност, която освен всичко друго засяга и кражбата на лични данни.

България е член на Европейския съюз и като такава нейните граждани могат свободно да пътуват в други страни от съюза. Затова  фалшивите български паспорти обикновено се използват от граждани на страни извън Европейския съюз, за да улеснят пребиваването си там.

Заради кризисната ситуация в региони като Сирия или Украйна бизнесът с фалшиви самоличности отново е във възход. Преди около седмица Европол обяви провеждането на мащабна операция, в която са арестувани около 100 души, занимаващи се с изработката на фалшиви паспорти, включително и български.

Подобни статии

1 Comment

  1. Pingback:Българският е един от най-ползваните езици в дълбоката мрежа | Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *