Меню Затваряне

Българският е един от най-ползваните езици в дълбоката мрежа

Обновена на 10.01.2017 от Questo

deepweb

Българският език е петият най-използван език в т.нар. дълбока мрежа (deep web). Това показват резултатите от проучване на TrendMicro, в което компанията е сканирала почти 3500 анонимни домейна.

Сканирането е установило, че български език се среща на около 1.9% от всички проверени страници. С това българският се нарежда на пето място след руския (41.4%), английския (40.74%), корейския(3.71%) и френския(2%).

Резултатите са интересни с това, че българският език се оказва по-популярен в дълбокия интернет от други, далеч по-масово използвани езици като немски или португалски.

Дълбоката мрежа представлява масив от сайтове, които не се индексират от интернет търсачките и не могат да бъдат отворени с обикновен браузър. Тези сайтове осигуряват известно ниво на анонимност, поради които са предпочитани за нелегални дейности като търговия с оръжие, наркотици, разпространение на дигитално съдържание и т.н.

Именно заради нивото на анонимност е трудно да се определи какво е демографското разпределение на хората, които влизат в deep web. Приблизителна преценка обаче може да се направи на базата на използваните в сайтове и форуми езици.

През ноември 2014 г. ДАНС участва в акция за затварянето на около 400 домейна в дълбоката мрежа, почти една трета от които са били хоствани в България.В скрития интернет могат да се открият и интересни стоки като фалшиви български паспорти.

Подобни статии

5 Comments

 1. Nikolay Lachev

  Здравеите Немога да се опправа сам От 2 седмици привече стар торент
  файл Сега същия немаже да се отвара я Вместо това се появява съобщение което любезно ми казва 2 неща , че неам програма с която да отворяфайла или тази програма не работи въпреки че я има или можеби я нема и да погпедна Control pANFELA !

 2. Мито

  С това българският се нарежда на пето място след руския (41.4%), английския (40.74%), корейския(3.71%) и френския(2%).

  Резултатите са интересни с това, че българският език се оказва по-популярен в дълбокия интернет от други, далеч по-масово използвани езици като френски, немски или португалски

  тук има разминаване сега къде се намира точно френския език ?

  • Questo

   Абсолютно сте прав, благодаря за забележката! Това е недоглеждане от моя страна, вероятно съм искал да напиша полски или фински, но съм се объркал. Между другото от всичкото ми ровене в darkweb още не съм открил сайт или форум, в който да се пише на български (ако изключим tor версиата на chitanka.info). Не знам от къде са събрали данните за това проучване, но моят личен опит не ги потвърждава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *