Меню Затваряне

България се оказа гнездо на тъмната мрежа

Обновена на 11.11.2014 от Questo

taken-down

ДАНС е участвала в мащабна операция за закриване на над 400 сайта от т.нар. тъмна мрежа, където се продават наркотици, оръжия, крадени банкови карти и други незаконни стоки и услуги. Ако се вярва на информацията на агенцията, 129 от сайтовете – или почти една трета от всички домейни – са се хоствали в България.

Това е забележително число, като се има предвид, че операцията е обхванала още 15 европейски страни.

Преди около два месеца писах за такъв сайт, който продава фалшиви български паспорти. След съобщението от ДАНС се опитах да вляза в сайта, но не успях. Възможно е това да е бил един от свалените сайтове. Няма обаче как да се знае със сигурност, защото е възможно просто сайтът в момента да е офлайн.

„В хода на разследването в българското интернет пространство бяха установени и спрени 129 скрити интернет сайта, предлагащи множество услуги в TOR мрежата, включително разпространение на материали със сексуално насилие над деца, разпространение на профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, поръчкови убийства, незаконна търговия с биткойн и изпиране на пари. На тяхно място е поставен специален банер на операцията (виж снимката). Използвана е инфраструктурата на хостинг компания в България. Цялата информация от сървърите, предоставящи услугите е копирана.“

Цялото съобщение е тук.

ОБНОВЕНО на 10 ноември: Според тази статия въобще не става дума за 400 свалени сайта, а за 400 засегнати услуги, което е съвсем различно. Досега от ФБР са потвърдили за по-малко от 30 свалени сайта. Та от цялата дандания май накрая ще излезе, че не било компютри, а компоти.

Подобни статии

3 Comments

  1. Pingback:Българският е един от най-ползваните езици в дълбоката мрежа | Онлайн сигурност и защита на личните данни

  2. бачо киро

    „незаконна търговия с биткойн“? моля авторите на този сайт да споделят какви са законите за употреба и търговия с биткойн или каквато и да е криптовалута в българия, след като посочват наказателните действия на правителствените организации – по този начин всеки незнаещ придобива убеждението, че търговията с биткойни – неконтролирана от никое правителство валута без инфлация, е криминално деяние както изпирането на пари или продажбата на психоактивни вещества или поръчковите убийства. това ли е позицията на авторите на сайта? на това ли учат авторите на този сайт младите българи? че биткойните са криминална активност?

    • Questo

      Всъщност на това ни учат от ДАНС, тъй като в статията е цитирано тяхно прес съобщение. Вероятно от ДАНС са визирали изпирането на пари, придобити от незаконна дейност, чрез сделки с биткойн. Но вместо това са написали „незаконна търговия с биткойн и изпиране на пари“. Това твърдение действително не е вярно – търговията с биткойн е нерегулирана от държавата, но сама по себе си не е незаконна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *