Меню Затваряне

Facebook е удовлетворил всички български заявки за достъп до лични данни

Обновена на 09.11.2014 от Questo

facebook

Българската държава, в лицето на разследващите органи (полиция и национална сигурност) е поискала от Facebook да предостави информация за 4 български профила в социалната мрежа. Компанията е удовлетворила и трите заявки, които е получила; и декларира това в последния си доклад за прозрачност за периода януари-юни 2014г., който е публикуван тук. Въпреки че числото е сравнително малко, то превишава броя на удовлетворените заявки за 12-те месеца между юни 2013г. и юни 2014г. Има само още две страни в света (Молдова и Монако), за които полицейските заявки за достъп до информация са удовлетворени от Facebook на 100%.

Засега България е далеч зад големи страни като САЩ, които всяко полугодие изпращат хиляди заявки за информация, голяма част от които получават положителен отговор. Но данните показват, че българската полиция все повече започва да използва Facebook като източник на данни за разследванията си.

През май тази година български съд наложи 20 хил. лв. глоба по дело за клевета на базата на статуси във Facebook. В много страници и групи във Facebook се отправят закани, обиди, водят се разговори за незаконна дейност или престъпления от омраза. Ако гледаме абсолютния брой заявки, България е сред най-слабо активно изискващите лични данни от Facebook. По същия начин българската полиция почти не изисква данни и за български профили в Google.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *