Меню Затваряне

МВР почти не търси лични данни от Google

Обновена на 07.10.2014 от Questo

googleБългария е сред страните с най-малък брой полицейски заявки за достъп до Google акаунти. Според последните данни, които се публикуват от Google тук, българските разследващи органи са подали само една заявка за лични данни през първото полугодие на 2014. Google обаче е отхвърлила искането и не е предоставила информация.

Само още 9 страни в света(от тези, за които са предоставни данни) могат да се „похвалят“ с толкова малко полицейски заявки за достъп до лични данни. В големи европейски страни като Франция и Германия например получените заявки са по над 3000. В глобален мащаб Google е получила над 31 хил. заявки и е удовлетворила (тоест предоставила е данни) за 65% от тях.

България се класира прилично дори в сравнение със съседките си. Гръцката полиция например е изпратила общо 16 заявки, като 38% от исканата информация е предоставена. Наскоро гръцката полиция разкри ботнет мрежа за генериране на лайткойни, за която се вярва, че е създадена и поддържана от гръцки граждани.

Румъния, която подобно на България е развъдник за скиминг измами, е изпратила 20 заявки за достъп до данни.

Google притежава огромно количество информация за своите потребители, която освен история на търсенията в интернет включва лични предпочитания и интереси, посещавани сайтове и дори географски координати. Според публикуваните от Едуард Сноудън документи някои страни като САЩ например биха могли да използват сътрудничеството си с Google, за да следят дори анонимните интернет потребители.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *