Меню Затваряне

Какво е мениджър за пароли и как работи

Обновена на 03.10.2014 от Questo

mail_password

Мениджърът за пароли (password manager) е приложение, което помни вместо вас всичките ви пароли за различните акаунти. Веднъж инсталирано, приложението запомня паролите за достъп до вашите акаунти и ви позволява да влизате в тях, без да се налага всеки път да ги въвеждате.

Нуждата от подобен софтуер изниква, ако използвате много различни и трудни за помнене пароли: а ако държите на сигурността си в интернет, трябва да използвате такива. Всеки браузър разполага с вградена функция да запомня паролите ви; но когато използвате обществен компютър, тази функция може да е опасна (вижте как да изключите запаметяването на паролите). Мениджърите за пароли надграждат стандартната функция за запомняне като позволяват синхронизиране на данните: така че да разполагате с паролите си на всяко устройство, което използвате. Мениджърите за пароли могат да се носят на флашка, така че физически да разполагате с паролите си навсякъде.

Всичките пароли, които съхранява вашия мениджър, са криптирани и защитени от една мастър парола, с която получавате достъп до тях. Така вместо да помните двадесет различни пароли за достъп е необходимо да помните само вашата мастър парола. Едновременно с това мениджърът може да генерира трудни за разбване пароли, вместо да използвате отделен инструмент за целта.

Мениджърите за пароли не са перфектно решение за вашата онлайн сигурност (такова няма). Ако се ползват на обществен компютър, някой може да получи достъп до мастър паролата ви, а от там – и до цялата база данни с пароли и лични данни. Ако пък забравите мастър паролата си, губите достъп до всичките си дтуги пароли.

Подобни статии

4 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *