Меню Затваряне

Европол:Българите и румънците са лидери в скимирането на банкови карти

robbed

За мнозина това не е новина, но сега се потвърждава и от последния доклад на Европол за киберпрестъпленията, който може да свалите от тук.

България се споменава наред с Румъния като предпочитано място за престъпниците, които скимират чужди банкови карти. Обикновено практиката е престъпниците да поръчват частите от Китай, след което да ги сглобяват в България или Румъния. След като разполагат с нужното скимиращо устройство, те минават в номадски режим на живот, обикаляйки от страна в страна и източвайки банкомати.

Според авторите на доклада целият процес – доставката на частите и слгобяването – вече е толкова евтин, че в повечето случаи „инвестицията“ се избива само с едно източване. Те твърдят също така, че крадците действат все по-интелигентно, а откраднатите пари веднага се изпират като първо с тях се купуват стоки, а след това тези стоки се продават онлайн.

Освен традиционните киберзаплахи като малуер и детска порнография, в доклада се отделя внимание и на черния пазар, който оперира на т.нар тъмна част от мрежата. Става дума за сайтове с домейн .onion, които не се индексират от интернет търсачките и са достъпни само с анонимизиращ софтуер, което затруднява проследяването на техните собственици и клиенти. В такива сайтове се предлагат какви ли не нелегални стоки и услуги, включително и фалшиви български паспорти.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *