Меню Затваряне

Как да докладвам фишинг сайт

Обновена на 17.04.2018 от Questo

Кога беше последният път, когато докладвахте фишинг сайт като опасен? За много от вас отговорът вероятно е „Никога“. Докладването на такива сайтове обаче помага за по-бързото им разпознаване, а това означава по-малко рискове за потребителите.

Най-лесният начин да докладвате фишинг сайт е да използвате тази форма. Google обработва подадената информация( от вас се иска само да посочите адреса на съмнителния сайт) и я слага в база данни. Когато сайтът бъде маркиран като опасен, браузърът ще изкарва предупредително съобщение на всеки, който се опитва да отвори адреса.

На този принцип функционира защитата срещу фишинг в Chrome, но същата база данни се използва и от антифишинг защитата в други популярни браузъри като Firefox.

Фишинг сайтовете никнат като гъби – според една статистика на Webroot всеки ден по света се създават около 46 хил. фишинг сайта. Основната им цел е да откраднат потребителски имена и пароли, с които след това се злоупотребява.

Ето само един от многото примери за фишинг сайтове, таргетиращи български потребители.

Въпреки че изглежда повече от съмнителна, тази страница вероятно има някакъв процент на ефективност и успява да открадне някоя и друга парола за Facebook.

Ето още един пример: този път с фишинг сайт, имитиращ входната страница за мобилно банкиране на една от българските банки.

 

Подобни статии

12 Comments

 1. Иванова

  Сайт, на който попаднах във фейсбук, странен е с възможностите за доход и с начин на плащане – въвеждане на номер на карта. Най-вече ме впечатли със създаване на профил, който няма бутон Изход, което за мен е странно.

 2. Ivaylo

  airbnb.de този сайт за резервации се оказа некоректен .след приета резервация и платена в последния момент я отмениха незнайно защо и дали ще ми върнат парите също незнам.

 3. Рада Петрова

  glamourget(.)com/
  Този сайт лъжи клиентите си с оферти, които не са реални и изпраща евтини боклуци.

 4. Рада Петрова

  jetigames(.)com
  На този сайт попаднах с измама от тях. Това е сайт, който предлага игри, взима ти парите, чрез други сайтове и всъщност нищо не предлага насреща. Вкарва те в някакъв абонамент, от който не можеш да се откажеш. Няма опция за си изтриеш профила, и не отговарят на запитванията.

 5. Dimitrina Yancheva

  ХХ – от съображения за сигурност въведеният имейл адрес е изтрит – ХХ
  От този адрес получих писмо да актуализирам данните си в ОББ.
  Не активирах линка, но и писмото не позволява копиране. Банките не изпращат такива писма! Внимавайте!

  • Questo

   И аз получих няколко фишинга от името на ОББ през последните дни. Нещо са се активизирали…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *