Меню Затваряне

Как да скриете съобщения в имейли, текстови документи и Facebook статуси

Обновена на 24.07.2018 от Questo

Чували ли сте за невидими символи(zero width characters)? Това са символи, които са незабележими за човешкото око и остават невидими, когато се добавят към обикновен текст. Основното им приложение е да помагат на компютърните системи да разчитат и обработват текст. Вие обаче можете да използвате такива символи, за да скриете съобщение в явен и на пръв поглед безобиден текст.

На​при​мер в т​ова из​речение съ​м доб​авил це​ли 1​5 нев​иди​ми си​мв​ола, но вие веро​ятно не мо​жете да ви​дите нито един от тях. За да ги видите, ще трябва да копирате изречението (предходното, което започва с „Например в това изречение…“), да отидете на Diff Checker и да го пейстнете в лявата колона, над която пише Original. Ще видите, че на различни места в изречението има червени точки, 15 на брой. Това са невидимите символи, които съм включил и които няма как да забележите, ако разчитате само на очите си.

Този хитър трик има две полезни приложения. Първото е, че ви позволява да поставяте своеобразен воден знак върху текстовете, които публикувате в интернет. По този начин можете да маркирате текста, но този, който го копира, няма да види маркировката.

Другото приложение, че невидимите символи ви позволяват да добавяте скрити послания в явен текст. Можете да изписвате думи или изречения, които ще са незабележими за читателя.

Как да стане това?

Невидимите символи се изобразяват от Diff Checker като точки, така че без много усилия може да се измисли шифър, на който определен брой точки съответства буква от азбуката.За целите на тази статия ще използвам следния шифър:

А= 1 точка

Б=2 точки

В=3 точки

Г=4 точки

И така нататък до Я.

Използвайки този шифър, ще скрия думата „Железен“ в​​​​​​​ б​​​​​​ол​​​​​​​​​​​​дн​​​​​​ат​​​​​​​​ата ча​​​​​​ст от изре​​​​​​​​​​​​​​чението. Ако копирате болднатата част и я пейстнете в Diff Checker, ще видите нещо подобно:
Сега остава да заместите броя на точките с кореспондиращата им буква и получавате „Железен“. Скрит текст в текста!

Сега, когато знаете какво са невидимите символи и как могат да се използват, нека да видим как да ги приложим на практика.

Първият въпрос, който ви изниква в главата, вероятно е: „Как се добавя невидим символ към обикновен текст?“ Възможно е да го направите и с клавиатурата, но тъй като има някои ограничаващи фактори, ще предложа един по-лесен вариант.

В HTML формат невидими символи се добавят с „​“, без кавичките. Можете да напишете явния си текст в HTML редактор и след това да добавите в текста ​ там, където искате да имате скрити символи.

За целите на тази статия ще използваме този онлайн редактор, но можете да използвате който и да е друг редактор.

И така, стъпка по стъпка:

1.Отваряте редактора и в дясното поле въвеждате текста, в който ще скриете посланието си. Ако вече няма такива, сложете отварящ и затварящ маркер(които изглеждат по този начин<html> </html>) за HTML. Ако например искате да скриете текст в изречението „Няма да закъснявам тази вечер“, то ще изглежда така: <html>Няма да закъснявам тази вечер</html>

2.Копирайте символа за невидим знак „&#8203;“, без кавичките, и го пейстнете на онези места в изречението, които искате да маркирате. Крайният резултат ще изглежда така (цък за по-голямо изображение):

Както виждате, в лявата колона на редактора се появява явния текст, без скритите в него символи. Това е крайният вариант на текста, който ще използвате. Копирайте текста от лявата колона и го публикувайте където си искате. Само вие ще си знаете, че в него има скрити символи.

Хубавото на този метод е, че невидимите символи не могат да се форматират. Например ако копирате такъв текст от Word на Notepad и после обратно на Word, скритите символи ще си останат в текста. Същото важи и ако решите да публикувате текста като статус във Facebook. Единственият начин невидимите символи да се махнат е да бъдат отсранени ръчно. Така че можете да оставяте маркери навсякъде из текста и те няма да изчезнат. Стига да искате това.

След всичко казано нека уточним, че тези маркери не са неоткриваеми. Съществуват инструменти, които ги разпознават. Както видяхме, Diff Checker е един такъв инструмент. Достатъчно е потребителят да е инсталирал подходящ плъгин на браузъра си, за да може да види всеки скрит символ във вашия текст. Затова не бих се доверил на този метод на „шифриране“ за споделяне на чувствителна информация като адрес или ПИН код.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *