Меню Затваряне

Airbus и Бил Гейтс ще изграждат сателитна система за наблюдение на цялата планета в реално време

Обновена на 19.04.2018 от Questo

Нищо не подгрява четвъртъка така, както когато седнеш да пишеш статия със заглавието, което току-що прочетохте.

EarthNow е проект за сателитно наблюдение на различни части от планетата в реално време. Мислете си за нещо като Google Earth, само че вместо статични изображения, заснети в минали моменти, ще виждате видеокартина на събитията от всички точки на планетата, докато се случват (е, все пак ще има някакво закъснение, което според публикуваната прес инфомрмация ще е най-малко 1 секунда).

Инвеститори в проекта са Airbus, Softbank, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и предприемачът Грег Уайлър. Всички имена, участващи в EartNow, са прелюбопитни. Грег Уайлър има дългогодишен опит със сателитни системи: работил е в Google Satellite, има собствена компания за изграждането на сателитна система около Земята (за известно време имаше планове да работи със SpaceX на Илън Мъск, но доколкото разбирам това партньорство не е сработило).

Airbus ще поеме изграждането и вкарването в експлоатация на сателитната система около земята. Бил Гейтс всички го знаем кой е и какво е направил.

Засега от компанията EarthNow не посочват какви суми са инвестирани в проекта. Не се посочва и пускова дата за сателитната система.

От публикуваната досега информация става ясно, че EarthNow първоначално ще се предлага като продукт на компании и правителства. Плановете на инвеститорите обаче включват рано или късно до системата да бъдат допуснати и разработичици на приложения, така че живата картина от сателитите да е достъпна на смартфони, таблети, лаптопи и т.н.

EarthNow ще се използва за наблюдение в реално време, като първоначално сателитите ще покриват само определени географски региони по света, но постепенно системата ще обхване всички точки на света „от полюс до полюс“.

Една от основните цели на EarthNow ще е да помогне за предотвратяването на престъпления и природни бедствия: например следене на браконирски кораби, наблюдение на пожари, следене на конфликтни зони и други (пълен списък вижте на сайта на проекта).

Глобална система за наблюдение на планетата в реално време – това добре, но как стои въпросът в поверителността? По тази част не се казва много. От EarthNow посочат, че за целите на поверителността изображенията, които ще се предоставят, ще са с достатъчно ниска резолюция: така, че да е невъзможно разпознаването на отделни индивиди.

Конкретно на въпроса „Какви мерки ще предприемете по отношение на поверителността?“ от компанията отговарят: „Ще работим тясно с правителствата и общественоста, за да адресираме въпросите, свързани с поверителността, докато в същото време предоставяме визуална картина от Земята в полза на човечеството и планетата ни“.

Последното звучи като изявление на български политик по време на избори.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *