Меню Затваряне

Първи впечатления от Minds

Обновена на 16.04.2018 от Questo

Драмата покрай събирането на данни от големите технологични компании като Facebook и Alphabet (Google) беше чудесна рекламна кампания за няколко алтернативни проекта, сред които и Minds. Преди около две седмици си направих регистрация и мога да споделя първоначални впечатления.

Minds е социална мрежа, която е базирана на блокчейн технология. Тя използва собствен токен като разплащателно средство, с което се награждават авторите на съдържание и се промотират публикации. Когато потребителят създава популярно съдържание или допринася по друг начин (като например коментира чужди публикации), той трупа токени. С тях той може да извършва финансови транзакции в рамките на Minds: например да прави дарения на други потребители или пък да спонсорира свои публикации така че те да достигат до повече хора.

Така че на теория е възможно да изкарвате някакви пари, ако сте много популярен в мрежата, която плаща токени дори само за определен брой преглеждания на публикациите ви. За две седмици аз имам малко над 60 преглеждания, което означава, че с това темпо ще ми тряват около 8 месеца, за да заработя първия си токен(1000 преглеждания се награждават с 1 токен). Но има хора, които генерират по хиляди преглеждания с всяка своя публикация.

Boost е основният рекламен инструмент в Minds: може да мислите за него като за доста опростена версия на Facebook Ads Manager. Той ви позволява да увеличите показванията на публикации сред потребителите на Minds, срещу заплащане разбира се.

Разликата между Boost и Facebook Ads Manager е, че Boost не може да предложи толкова добро таргетиране на потребителите. Причината за това е, че Minds не изисква от потребителите да предоставят каквито и да е данни за себе си. Не е нееобходимо например да предоставяте истински имейл адрес или телефонен номер (въпреки че това е неизбежно, ако искате да изполвате токен системата на сайта или пък да имате опция за възстановяване на забравена парола).

Скандалът с Facebook избухна именно защото всички изведнъж се усетиха, че социалната мрежа събира твърде много информация за потребителите си, позволявайки тяхното идентифициране и профилиране. Minds се опитва да реши този проблем, като сведе събирането и продаването на лични данни до минимум.

Което съвсем не означава, че мрежата е анонимна. Minds има система за съобщения между потребителите с криптиране от край до край, но такава има и Facebook. Както всяка уеб базирана услуга, Minds събира информация за IP адреси, използва кукита и регулира съдържание, което нарушава американското законодателство. Сървърите на Minds се хостват от Amazon, т.е. те могат да бъдат спрени и цялата услуга да спре да функционира.

Няколко думи за качеството на съдържанието. Minds разполага с над 1 млн. регистрирани потребители, така че не очаквайте да намерите комшията си там. Социалната мрежа е предпочитано място за активисти, журналисти, крипто ентусиасти, както и за хора с по-радикално мислене или откровени откачалки. Въпреки че разнообразието от профили, които да следите, не е толкова голямо, интересни групи и профили все пак има (дори и вездесъщият Джордан Питърсън се вясва там).

Minds е интересен експеримент, но създателите й ще трябва сериозно да поработят, ако искат да оправдаят собствените си амбиции. Точно в момента около мрежата се шуми заради скандала с Facebook и защото се рекламира като „крипто социална мрежа“, а както знаем думичката „крипто“ магически увеличава продажбите, ако ще да става дума за крипто краставици.

Когато еуфорията изчезне, социалната мрежа ще трябва да докаже, че бизнес моделът й е устойчив във времето. И че няма да се превърне в поредната ферма за лични данни.

Ако случайно искате да ме следвате в Minds, цък.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *