Меню Затваряне

Сайтът за надомна работа Onnovost.com e измама

Обновена на 14.02.2020 от Questo

От няколко дни в интернет се рекламира сайта onnovost.com, който обещава лесни доходи срещу четене на новини.

Седите си вкъщи, цъкате си на лаптопа и получавате по 5 лв. за всяка отворена новина.

Сайтът се промотира доста агресивно. Пуснат е като обяви за надомна работа, в коментари под статии, като теми в популярни форуми (bg-mamma, къде другаде). Аз разбрах за него от читател на блога, според когото нещо с този сайт не е наред.

Направих проверка и мога да потвърдя, че нищо не е наред.

Този сайт е пълна измама. От него няма да спечелите пари, най-много да докарате на собственика му някой лев допълнително.

Какъв е „бизнес модела“

Да започнем с механизма, по който оnnovost.com обещава да ви направи богати.

Сайтът твърди, че плаща по 5 лв. за всяка отворена статия. Правите си профил в него и когато по сметката ви се съберат поне 1600 лв., можете да изтеглите събраната сума.

Освен това можете да „печелите“ и като афилиейт партньор. Публикувате връзка към сайта и получавате 75 лв. за всеки новорегистрирал се през тази връзка, плюс 5% от неговите доходи от сайта.

Звучи твърде хубаво, за да е истина, нали? И сте напълно прави.

Кой е собственикът

Никъде на сайта не е написано кой е неговият собственик. Няма име на фирма, име на управител, адрес на управление, адрес за кореспонденция, телефони за контакт, нищо.

Единствената достъпна информация е, че домейнът onnovost.com е регистриран на 20 октомври 2019 (9 дни преди публикуването на тази статия).

Дори само това е достатъчно, за да се усъмни човек. Анонимен сайт на по-малко от две седмици, който обещава високи доходи срещу четене на новини?

Публикуването на информация за собствеността е задължително условие за търговските дружества.

Дори Ружа Игнатова и нейната OneCoin се бяха постарали да регистрират фирми и фондации, за да изглежда всичко легитимно.

Какво предлага onnovost.com

След като се регистрирате, можете директно да започнете да отваряте новини. Менюто изглежда така:

Когато „получите“ пари по сметката, можете да разгледате баланса си, както и да въведете необходимите данни, за да си „получите“ заработеното.

Полетата за въвеждане на данни обаче изглеждат повече от странно.

Можете да избирате между 4 платежни системи, но има само едно поле за въвеждане на данни. Изглежда, че няма никакво значение дали ще въведете имейл адрес (ако сте с PayPal), номер на банкова сметка или адреса на отрезвителното в квартала.

Другите полета са за редактиране на име и смяна на паролата. Не е посочено за каква парола става въпрос, но се предполага, че е тази за акаунта ви в onnovost.com.

Обикновено тук трябва да ви светне червената лампа. Това изглежда като класически фишинг сайт. И в повечето случаи ще сте прави.

Проверих изходния код на страницата и не открих нищо. Бутонът „Редактиране“ не задейства PHP скрипт или нещо подобно, както обикновено действа една фишинг страница. Там просто има бутони и полета, които нищо не правят.

Изглежда, че основната функция на onnovost.com е да привлича нови абонати, които цъкат върху новините и така да генерират трафик за собственика на сайта.

Все пак не изключвам варианта той да действа и като фишинг страница и да събира имейли и пароли, които след това могат да бъдат продадени на нелегалните пазари за данни.

Заключение

Ако се надявате да изкарате малко джобни от оnnovost.com, ще трябва да ви разочаровам. Сайтът има всички характеристики на измама. Дори и да не ви навреди, той със сигурност няма да ви донесе ползи.

Не си губете времето с него.

Подобни статии

35 Comments

 1. Таня Иванова

  Дали е вярно ??Наивници като мен повярваха.Направих 1647лв.,но ми пише ,че трябва да прочета още 49 новини ,да споделя връзката и тгава ще ги пратят.Ще пиша отново ,като им изпълня условията…

 2. Теодора

  Има ли начин да бъдат наказани за измамите си и да разберем кои стои зад това.Аз същонсе хванах цъках новинки цъках и накрая искат още и още а плащане няма.Всичко е една измама хора не себхващайте

  • Теодора

   Спирайте не се занимавайте единствено за сега от което се печели е мрежовия маркетинг .Сайтове за бързо печелене на пари са измама .Не може за няколко дни да се спечелят 1000-2000лв.А и не дават никакъв отгивор на въороси те са лъжци.Не се занимавай с тях

 3. Теодора

  Не ми се вярва банките вече доста добре ни защитават и парите ни също но ако се притеснявате идете в банката и там ще Ви променят картата и номера на сметката

 4. Rosi

  Пълна измама, имам и снимки на десктопа как ми иска да прочета определен брой за да ми ги преведат и след това още новини, че видиш ли тези не стигат. Мизерници и измамници.

 5. Теодора

  Не се ловете на нищо за лесни пари .Модела които в момента реаботи е МЛМ бизнеса не е измама мрежовия маркетинг.Сайтове реферали букви цифри измамници

 6. Силвия

  И аз не мога да вляза. На една обява бях писала, че са пълни измамници и ми отговори една дама „края на месеца се извършват плащанията“

 7. Венелин

  Приятели за има няма 2 дена поканих 22 човека по 75 лв на всеки регистриран направих сумата от 2200лв направих си регисттация и в PayPal и като натиснах за изплащане ми изписа че трябва да прочета още 87 реклами тези 87 реклами ги чета вече за 10 път и нищо .. Тези 2200 така си седят в червено и пише че не трябва да си трия връзката от социалните мрежи иначе няма да ми се изплатят парите .. Сами си правете сметка .. И вече се отказах от 1 седмица не съм влизал този сайт .. Па и имаше проблем даваше ми Error И после ми изписа че сайта е бил хакнат и днес на 25.11.2019 ще го оправят .. Пълни мошенници за мен .. Не се хващайте

  • Questo

   Share4pay изглежда крайно съмнителен. Все още го проучвам, но не ви съветвам да се регистрирате в него, камо ли да оставяте имейл или номер на банкова сметка.

  • Венелин

   Да сайта е реален , пускаш новини в социалните мрежи и колкото повече имаш посещения и реферали толкова повече трупаш пари .. събрах 15лв и ми ги платиха през PayPal в рамките на 3 работни дни . Но там е голяма занимавка иначе хората си плащат това което си заработил (Връзката е изтрита, не насърчавам публикуването на съмнителни МЛМ линкове)

 8. Г

  НЕСЪМ СРЕЩАЛА ПО ИЗМАМЕН САЙТ ОТ ТОЗИ. ПУБЛЕКУВАХ НАВСЯКЪДЕ ДА СЕ РАЗПРОСТРАНИ И ДА СПРАТ ХОРАТА ДА СЕ ЛЪЖАТ ПО ТОЗИ КОПАЧ НА БИТКОЙНИ. ТОКОВИ ЩЕ ВИСОК.

 9. ГЕРИ

  НЕСЪМ СРЕЩАЛА ПО ИЗМАМЕН САЙТ ОТ ТОЗИ. ПУБЛЕКУВАХ НАВСЯКЪДЕ ДА СЕ РАЗПРОСТРАНИ И ДА СПРАТ ХОРАТА ДА СЕ ЛЪЖАТ ПО ТОЗИ КОПАЧ НА БИТКОЙНИ. ТОКОВИ ЩЕ ВИСОК.

 10. Теодора

  Здравейте моля кажете кое не е измама. С какво да се захвана онлайн да работя и да не ме измамят?

 11. Павлинa

  Мисля, че може да се докладва сайта на комисия защита на потребителя и да го проверят, и съответно да го закрият.

 12. Теодора

  Здравейте хайде да докладва как става какво трябва да направим, ужасно мразя измамите. Има и още едни хубав и за докладване

 13. Павлинa

  Теодора, получих имейл с известие, че сте писали коментар, но тук като отворя, не го виждам… Аз докладвах на google. ВИе какви други варианти знаете? Споделете и ще докладвам 🙂

 14. Теодора

  Павлина нямам идея къде мога да докладвам. Отразявам само че има още едни хубавци за докладване. Измамници те са много

 15. Мирослава Радева

  Здравейте, аз се занимавам с Мрежов Маркетинг и съм много доволна! Ако имате интерес се свържете с мен във фейсбук Мирослава Радева ми е фейсбук и ще ви дам подробна информация 🙂

 16. Павлинa

  Мирослава, каква е снимката Ви във фейсбук, има много с такова име и не зная коя точно сте…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *