Меню Затваряне

Как да премахна запомнянето на паролите в браузъра

Обновена на 17.12.2014 от Questo

credentials

Всички браузъри имат функция за запомняне на паролите, които въвеждате в сайтове и онлайн услуги. Браузърът запомня тези пароли и ви дава възможност да влизате в профилите си, без всеки път да въвеждате парола и потребителско име.

Повечето от вас вероятно знаят, че не е никак добра идея да позволявате на браузъра да запомни паролите ви, ако работите на публичен компютър. Причината е проста: всеки с физически достъп до компютъра може да влезе в пощата или някой от профилите ви.  Дори и да не влиза в профила ви във Facebook например, някой недоброжелател лесно може да види каква е паролата ви. И ако сте един от многото, които използват една и съща парола за всичките си акаунти, същият недоброжелател изведнъж получава достъп до цялата ви онлайн идентичност.

Обикновено настройката за запаметяване на паролите е зададена на браузъра по подразбиране. Но има един лесен начин тази настройка да бъде отменена. Ако я отмените, браузърът ще спре да запомня паролите ви. Ето как да я отмените в зависимост от това дали ползвате Internet Explorer, Mozilla Firefox или Google Chrome.

Забележка: в зависимост от версията на вашия браузър настройката в менюто може да варира. Ако вашият браузър не фигурира в списъка, оставете един коментар под тази статия и ще допълним статията с желания от вас браузър.

Mozilla Firefox

Влезте в Options>Settings>Security. Ако отметката Remeber Passwords for sites е активна, деактивирайте я. Честито, браузърът ви вече няма да запомня пароли за сайтовете, които посещавате. До тази отметка има бутонче, чрез което можете да въведете списък от сайтове, за които искате да се запомнят пароли. Това означава, че браузърът ви ще запомня паролите само за сайтовете, които сте посочили, но не и за всички останали.

Google Chrome

Влезте в менюто на Chrome и от там в Settings>Show Advanced Settings. Ако отметката Offer to save your web passwords е активна, деактивирайте я. Честито, браузърът ви вече няма да запомня пароли за сайтовете, които посещавате.

Internet Explorer

От менюто на браузъра изберете Settings>Options>Passwords. Ако отметката Offer to save passwords when I log into sites е активна, деактивирайте я. Честито, браузърът ви вече няма да запомня пароли за сайтовете, които посещавате.

Opera

От основното меню влезте в Settings>Clear Private Data и от там влезте в Manage Passwords.

Подобни статии

9 Comments

 1. Questo

  Да, за съжаление тази настройка варира в зависимост от версията на браузъра. Опитайте това: копирайте и поставете в адрес бара на Chrome този адрес: chrome://settings/personal

  След това потърсете Passwords или Passwords and Forms

 2. Ani

  Здравейте , аз използвам браузъра – Opera ще напишете ли статия и за него ? Благодаря предварително 🙂

  • Questo

   Здравейте, добавих в статията и за Opera: с уговорката, че при различните версии на браузъра (стари и нови, както и в зависимост от операционната система) менютата и настройките се различават. Ако посоченият вариант не помогне, потърсете в Google в зависимост от Вашата версия (например delete saved passwords Opera for Windows)

 3. Тодор

  Много полезна статия, благодаря ви, на мен ми беше запазило едни пароли и по никакъв начин не искаха да се махнат, дори и след изчистване на цялата история за сърфиране и пароли, но благодарение на вашите съвети, се справих с този проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *