Меню Затваряне

Как да изтрия запаметените пароли в браузъра на смартфона

Интернет браузърът на вашия смартфон има опция за запаметяване на паролите, които използвате: за поща, за Facebook и т.н. В много случаи тази опция не се използва, тъй като потребителите предпочитат да използват мобилните приложения на съответната услуга, вместо да влизат в нея през браузъра на мобилния си телефон.

Ако все пак сте от онези, които предпочитат да влизат именно през браузър, а не през мобилно приложение, тогава тази статия е за вас. Като цяло идеята да запаметявате паролите си в браузъра не е много добра и вече съм писал защо е важно да не го правите на настолен компютър или на лаптопа си.

Същото важи и за смартфона ви. Макар да е много удобно, запаметяването на паролите в браузъра на смартфона крие рискове. Ако някой вземе телефона ви за няколко минути, той може лесно да види какви пароли сте запаметили. И после да ги използва, за да влиза във вашите акаунти.

Ако вече сте запаметили важни пароли в предпочитания от вас браузър, направете си услуга и ги изтрийте. Да, ще трябва да ги помните и да ги въвеждате отново и отново при всяко влизане, но поне ще намалите гореспоменатия риск.

Как да изтриете запаметените пароли? Ще разгледаме трите най-популярни интернет браузъра за смартфон: Chrome и Firefox във версиите им за Android и Safari за iOS.

За да изтриете запаметените пароли в Chrome:

Влезте в Settings>
Smart Lock for Passwords или Saved passwords

Изберете паролата, която искате да изтриете, и натиснете Delete.

Освен това можете генерално да забраните на браузъра си да запомня пароли. Това става като изключите опцията Save passwords. Ето как изглежда тя, ако използвате преведена на български версия на Chrome.

За да изтриете запаметените пароли във Firefox:

Влезте в Settings>
Privacy>
Manage logins

Изберете паролата, която искате да изтриете, и натиснете Delete.

Както и в Chrome, и тук имате възможност да забраните генерално на браузъра да запомня пароли. След като влезете в Settings>Privacy, махнете отметката на Remember logins. Така ще изглежда тази опция, ако ползвате Firefox на български:

За да изтриете запаметените пароли в Safari:

Влезте в Settings>
Safari>
Auto Fill>
Clear All

Натиснете Clear AutoFill Data.

За да забраните на Safari да помни пароли, влезте в Settings>Safari и изключете опцията Names&Passwords.

Бих ви го показал как изглежда на скрийншот, ама нямам iPhone.

Подобни статии

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *