Меню Затваряне

Ето колко e лесно да открия вашата запеметена парола

Обновена на 16.12.2014 от Questo

mail_password_empty

Тъй като трябва да работят с много онлайн услуги едновременно (поща, социални медии, сайтове с регистрация и т.н.), много хора използват опцията на бруазърите за запаметяване на паролите. Така не им се налага да помнят всички пароли, а и им спестява време при въвеждането им всеки път.

Проблемът е, че така паролите са достъпни за всеки, който има достъп до вашия компютър. Особено глупава идея е да запаметявате паролите си на публичен компютър – служебния или този, който използвате в училище, библиотеката или клуба.

Разкриването на запаметените от вас пароли е въпрос на няколко кликвания в менюто на браузъра. Ще дам за пример трите най-популярни браузъра:

Mozilla Firefox

От меню Tools избирате Options(а ако сте с Linux – Edit>Preferences) и от там Security. Ако отметката за запомняне на пароли за сайтове е активирана, кликнете върху бутончето „Запаметени пароли“ (Saved Passwords).

Google Chrome

От менюто изберете Settings>Advanced Settings (ако сте с Linux – Edit>Preferences>Settings>Show advanced settings). От секцията Passwords and Forms изберете Manage saved passwords. Появява се списък на всички сайтове, за които има запаметени потребителски имена и пароли.

Internet Explorer

От основното меню изберете Internet Options и след това Content. От новопоявилото се менщ трябва да изберете бутончето Settings към секцията AutoComplete (защото има и още един бутонSettings). Появява се ново меню, от където натискате бутона Manage Passwords. Появява се списък на всички сайтове, за които има запаметени потребителски имена и пароли.

Добрата новина е, че в менюто със запаметени пароли ще откриете и опция за забравянето им. Съветвам ви да я използвате за важни за вас акаунти, особено ако използвате публичен компютър. В противен случай рискувате някой да разбере паролата ви и да злоупотреби с това. А ако имате навика да използвате една и съща парола за много акаунти, рискът за вашите лични данни в интернет става още по-голям.

И още нещо: всеки браузър разполага с отметка за изключване на опцията за запаметяване на паролите. Бихте могли да я използвате, но така ще изгубите възможността да запаметявате пароли и имена за акаунти, които не са важни за вас.

Подобни статии

43 Comments

 1. Questo

  Повечето сайтове имат на началната си страница опцията „Забравена парола“, която изпраща паролата ви на електронната поща, която сте посочили за контакт.

 2. viv

  И какво от това, че някой, който е седнал на твоя компютър ще види сайтовете, на който си си запомнил паролите?! Как ще разбере името и паролата??

  Всъщност какво точно ни показвате тук?

  • Questo

   Здравейте viv, ето една напълно реална ситуация:
   1) Сядам на вашия компютър;
   2)Виждам каква е паролата за пощата ви, откривам и паролата, с която влизате във facebook;
   3) Вече имам достъп до пощата ви отвсякъде. Влизам в акаунта ви и изпращам писма до хора от вашия адресбук, в които се представям за вас и ги моля да ми пратят пари с пощенски запис, тъй като ми трябват спешно.
   4) Влизам в профила вив във Facebook, сменям паролата – така че вие вече нямате достъп до него – започвам да спамя, да пускам компрометиращи снимки, да се свързвам с ваши приятели и да ги моля за пари и т.н.
   Ето защо е важно да не запаметявате паролите си в браузъра, дори ако става дума за личен компютър

   • viv

    става, ама трябва да сте екстрасенс, а тогава не е и нужно да сядате на компютъра ми.
    паролите винаги се пазят криптирани, само с гледане няма да стане
    🙂

    • Questo

     Вероятно не сте прочели внимателно написаното. Паролите, които се пазят в браузъра, са видими с няколко клика.

     • plamen2299

      На фейсбук браузърът не запаметява паролата. Това да не ти е Замунда?

 3. Петър

  Благодаря! Беше ми много полезна тази статия, тъй като си бях забравил една от паролите. 🙂

 4. najdenov

  При отключване на апарата след РИН кода ми иска ПАРОЛА, :(за първи път).Какво е това:?

 5. Georgi Georgiev

  Всичко добре, но е добре да се уточни,че за IE в Internet Options бутона „manage passwords“ се появява от Windows 8 нагоре. Това е функция на операционната система. Говоря за IE.

  Поздрави.

 6. Ирена

  Какво мога да направя в следния случай:Паролата за фейсбук е запаметена , наложи се вляза в друг профил .След това не успях за се логна в моя.Забравена парола- не получавам кодове на мейлите. А на телефона фейса е ок ?И така трети ден . Да уточня , че след проверка в Настройките на Chrome запаметената парола не е сработи .

 7. Вера Стоилова

  Смених си паролата на АБВ- то и не си я записах. На телефона ми е запеметена, и от там влизам в акаунта си. Но не мога от друго устройство. Опцията забравена парола не мога да използвам, защото съм забравила точния отговор на тайния си въпрос/ нещо греша и там/ Има ли начин да си видя запеметената парола от телефона?

  • Vasil

   Аз мисля че забравена парола няма да можете да я намерите но можете да си създадете нова парола .

 8. Мария Петрова

  Моля помогнете ми забравих си паролата на ФБ и на Абв как да си ги възвърна аз съм от телефон не на Компютър ако някой знае нещо да ми пише благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *