Меню Затваряне

Проверете дали сте засегнати от гръцкия ботнет Lecpetex

Обновена на 08.03.2019 от Questo

hacker

Lecpetex е мрежа от зловреден софтуер, която е засегнала потребители от целия свят, включително и България. На 9 юли Facebook обяви, че след продължително разследване авторите на ботнета са разкрити. Според гръцката полиция, която ги е арестувала, това са двама гръцки граждани.

Lecpetex е използван за създаването на криптовалутата лайткойн. Познат още като „копаене“, процесът включва инсталирането на софтуер на много компютри (без знанието на техните собственици), който създава лайткойни и ги прехвърля по сметката на авторите на ботнета. С други думи:  създателите на Lecpetex използват заразените с малуер компютри, за да създават лайткойни и след това да се облагодетелстват от тях. За потребителите това е проблем, тъй като копаенето на криптовалути изисква сериозен хардуерен ресурс и натоварва компютрите им. Освен това, както всеки друг малуер, и този крие и други опасности за потребителите. Според цитираните от гръцката полиция данни Lecpetex е заразил 250 хил. компютъра, предавайки се основно чрез съобщения във Facebook, но също и през имейли. В повечето случаи инсталационният файл е бил замаскиран като снимка, отварянето на която инсталира софтуера на вашето устройство.  Въпреки че Lecpetex влиза в новините чак през юли, за ботнета се говори от месеци. Ето един доклад на F-Secure, който показва механизма на действие на Lespetex.

Засегнати ли сте от Lecpetex?

Обявените от Facebook данни показват, че ботнетът е засегнал основно потребители в Гърция, Полша, Норвегия, Индия, Португалия и САЩ. Но според тази илюстрация случаи на поразени от Lecpetex устройства са открити и в България:

Източник на илюстрацията: Facebook

Lecpetex засяга компютри с Windows, така че ако използвате операционната система на Microsoft, проверете дали мрежата на ботнета не е опасала и вас. Заръката важи особено, ако във Facebook имате приятели-гърци, тъй като заразата се е разпространявала като спам сред контактите на потребителите. Ако се вярва на това, което казват от Facebook, системата вече не функционира, но това не бива да ви спира да махате от компютъра си всичко що не трябва да е там.

Как да проверите дали сте заразени с Lecpetex?

Facebook предлага три скенера, с които може да проверите безплатно дали сте засегнати от Lecpetex или друг вреден софтуер. Всеки от долните линкове ще ви отведе към страница за сваляне на съответния антивирусен софтуер, като първо ще трябва да се регистрирате с вашия мейл и парола за Facebook.

Подобни статии

3 Comments

  1. Questo

    За кое приложение/сайт говорите? Линковете към антивирусния софтуер са посочени в края на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *