Меню Затваряне

Ето как Facebook може да се използва за манипулиране

Обновена на 25.07.2014 от Questo

facebook

Новината за обществения експеримент, проведен от Facebook върху почти 700 хил. потребители, предизвика вълна от недоволство по целия свят (включително и изразяващо се в заведени срещу компанията съдебни дела).

Въпреки че няма пряка връзка с вашата онлайн сигурност, резултатите от този експеримент са интересни, защото показват как социалната мрежа би могла да се използва за манипулиране на обществените настроения в различни групи потребители. Експертите на Facebook са установили, че когато потребителите виждат повече статуси с негативен емоционален отенък, те самите започват да пускат подобни статуси. И подобно: ако четете основно позитивни статуси, и вие ще пускате повече положителни съобщения.

Това, разбира се, не е нищо ново. Подобно поведение отдавна е изследвано и описано – още като почнем от знаковото изследване на Густав Льобон „Психология на тълпите“. Няма нищо необичайно и в реакцията на потребителите – в крайна сметка никой не обича да чува, че е бил манипулиран, особено когато манипулацията е оторизирана от най-посещавания сайт в света след Google. По-интересното в случая е самият доклад, съставен след края на проучването. Той е достъпен тук и представлява доста любопитно четиво.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *